Peter Kauzer bronast na SP

V finalu kajakašev v slalomu na divjih vodah v Pauju se je za kratko veselil celo zlatá, preden so mu dosodili dotik.

Objavljeno
29. september 2017 20.25
J. P.
J. P.

Pau - Slovenski kajakaš Peter Kauzer, srebrni z lanskih olimpijskih iger v Riu, se veseli tretjega mesta na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v francoskem Pauju, s čimer je ponovil torkov bronast ekipni uspeh in tudi upravičil vlogo enega najresnejših kandidatov za odličja. Na dosegu roke je imel tudi kolajno najžlahtnejšega leska, saj je bil na finalni progi najhitreje med vsemi, se sprva tudi veselil naslova svetovnega prvaka, že kmalu zatem pa so mu sodniki pripisali dve kazenski sekundi zaradi dotika sedemnajstih vratc, s čimer je zdrsnil na tretje mesto.

Prekaljeni 34-letni Hrastničan je po ponesrečenem kvalifikacijskem nastopu, s katerim je v sredo vpisal zgolj 26. čas, čeravno je bil na progi povsem brezhiben, že v današnjem polfinalu pokazal, kako resno misli na brzicah reke Gave de Pau, saj je konkurenci odčital pravo šolsko lekcijo in z brezmadežno predstavo prvega zasledovalca, Francoza Borisa Neveuja, pustil za seboj za skoraj natanko štiri sekunde.

V finalu je še drugič danes pokazal šampionski obraz. Pred njegovo vožnjo je peterica finalistov svoje delo opravila brez dotikov, v najboljšem položaju pa je bil Čeh Ondrej Tunka, ki je reprezentančnega kolega Vita Prindiša odpravil za pičli dve stotinki, Neveu je bil, čeprav brezmadežen, šele četrti. A Kauzer je imel, vsaj v zgornjem delu proge, pripravljen odgovor na vse!

Na progo se je pognal odločno in pogumno, imel že pri prvem vmesnem času 76 stotink naskoka, ki ga je do drugega podvojil (-1,39 sekunde), v zaključku pa dodal še malo hitrosti, ni pa znal zadržati brezhibnosti, z veslom se je namreč dotaknil sedemnajstih vratc in upi po zlatem odličju so splavali po reki. Vseeno je njegov čas zadoščal za tretje mesto in nov bron, za Tunko je zaostal pičlih 29 stotink, imel pa, brez pribitkov, spet daleč najboljši čas med vsemi. Razlike so bile res majhne, prvo peterico je ločilo zgolj 67 stotink.

Kauzer: Življenje teče dalje, lahko bi bil tudi četrti

»Malo mi je žal. Prideš v cilj, se veseliš naslova, potem pa ti naknadno pripišejo dotik. Sam niti ne vem, povedali so mi in če je dotik, je dotik. Če se v tako izenačeni konkurenci enkrat dotakneš vratc, to enostavno ni dovolj. Sem pa vesel, da sta se mi danes posrečili dve dobri vožnji, v finalu sem še napadel, naredil, kot sem si zamislil, naposled je to zadostovalo za bron. Kolajna je kolajna, ni mačji kašelj pri 34 letih spet stati na stopničkah, vesel sem je, tudi voženj, ostaja pa seveda ščepec grenkega priokusa. A življenje teče dalje, lahko bi bil tudi četrti. Toda z dotikom sem zmogel na zmagovalni oder,« je STA navedla Kauzerjeve besede.

Hrastničan, ki se je tudi na lanskem evropskem prvenstvu v Liptovskem Mikulašu prezgodaj veselil odličja najžlahtnejšega leska, je še nadaljeval: »Ko razmišljam, kje sem storil napako, mi pridejo na misel le ena vrata, v katerih sem bil blizu. Ne vem pa, kako in kaj, moral si bom pogledati še videoposnetek. Sezona? Slabo sem jo začel, jo zdaj dobro zaključil, tri tekme, dve tretji mesti in ena zmaga, za mojo starost je to kar v redu.«

Drugemu slovenskemu finalistu, 21-letnemu debitantu na tej ravni tekmovanj Martinu Srabotniku, se je zaključni nastop ponesrečil. Izpustil je namreč deseta vratca, obenem pa si že na zgornji polovici proge privoščil dva dotika, s kar 54 kazenskimi sekundami je tako obtičal pri repu in zasedel deveto mesto, kar pa je zanj še vedno lep uspeh. Na brzicah je bil sicer zelo hitro, celo hitreje od zmagovalca, boljši čas od njega je vknjižil zgolj Kauzer. A kaj, ko so oba Slovenca pokopali dotiki ...

IZIDI KAJAKAŠKEGA FINALA

1. Ondrej Tunka (Češ) 91,84 (0)
2. Vit Prindiš (Češ) + 0,02 (0)
3. Peter Kauzer (Slo) 0,29 (2)
4. Sebastian Schubert (Nem) 0,53 (0)
5. Boris Neveu (Fra) 0,67 (0)
6. Joseph Clarke (VB) 1,50 (0)
7. Mike Dawson (NZ) 6,96 (2)
8. Lucien Delfour (Avst) 51,42 (50)
9. Martin Srabotnik (Slo) 53,92 (54)
10. Alexander Grimm (Nem) 58,22 (54)