Peter Prevc s težavami v počepu

Robert Kranjec za pičlo točko zgrešil uvrstitev na zmagovalni oder v veliki nagradi FIS.

Objavljeno
25. julij 2016 10.26
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Wisla – Poljski smučarski skakalec Maciej Kot je po sijajnem uvodu v Courchevelu odločil sebi v prid še drugo posamično tekmo letošnje velike nagrade FIS, potem ko je predvčerajšnjim vso konkurenco preskočil tudi v Wisli. Najvišje uvrščeni Slovenec je bil to pot Robert Kranjec, ki je pristal na četrtem mestu – tik pred reprezentančnim in klubskim kolegom Petrom Prevcem.

Kranjec je po uvodni seriji s skokom, dolgim 125,5 metra, delil peto mesto z Johannom Andrejem Forfangom. Norvežan, ki je pred natanko tremi tedni dopolnil 21 let, se je v finalu podpisal pod največjo daljavo dneva (134,5 m), vendar pa je po doskoku padel, zaradi česar je nazadoval na končno 12. mesto. »Letečega Kranjčana« je v spremenljivih razmerah odneslo do 130,5 metra, kar je bila najboljša ocena finala. Z njo je prehitel Prevca (123 m in 125,5 m), ni pa veliko manjkalo, pa bi se povzpel na zmagovalni oder; od tretjeuvrščenega Nemca Andreasa Wellingerja (126 m in 125 m) ga je namreč na koncu ločila pičla točka.

»Zelo sem zadovoljen, čeprav je res malo manjkalo do stopnic,« je sporočil 35-letni Kranjčan, čigar prednost pred petouvrščenim Prevcem prav tako ni bila velika – le 1,4 točke. Najboljši skakalec minule zime, ki se je prvič v tem poletju preizkusil med svetovno elito, je bil tudi vesel obeh rezultatov v Wisli. Poleg petega mesta na posamični tekmi še drugega na petkovi ekipni preizkušnji (za zmagovito Norveško), h kateremu sta ob obeh skakalcih kranjskega Triglava svoj delež prispevala tudi Jaka Hvala in Jurij Tepeš. A Prevc, ki je v skupnem seštevku velike nagrade FIS zdaj deveti, dve mesti za Kranjcem, ne bi bil Prevc, če ne bi v isti sapi opozoril, da je še prostor za napredek.

Slovenski (moštveni) uspeh je v soboto dopolnil Tepeš, ki je obakrat pristal pri 125,5 metra, kar mu je navrglo osmo mesto. »To je bil uspešen konec tedna zame in za mojo ekipo,« je bil zadovoljen tudi 27-letni Stanežičan. Hvali se nastop to pot ni posrečil po načrtih; s 114 metri je tekmo končal na 36. mestu in ostal praznih rok tako kot tudi Anže Semenič (102,5 m/48.). Naš šesti reprezentant Anže Lanišek je obtičal že v četrtkovih kvalifikacijah.

»Lahko smo zadovoljni s tem, kar so fantje prikazali na ekipni preizkušnji. Tudi dosežki Kranjca, Prevca in Tepeša so odlični. S kančkom športne sreče bi lahko Robi in Peter, ki je imel nekaj težav s položajem v počepu, zaradi česar ni skakal tako kot nazadnje v Kranju in Planici, prebila na stopničke, na žalost pa so se razmere obrnile, tako da jima to ni bilo usojeno,« je pod tekmovanje v Wisli potegnil črto Jani Grilc, pomočnik glavnega trenerja Gorana Janusa.

Naslednja postaja poletnega »svetovnega pokala« bo konec tedna v Hinterzartnu, kamor bodo ob Prevcu, Tepešu in Hvali odpotovali še Jernej Damjan in Nejc Dežman ter najverjetneje tudi Matjaž Pungertar. Kranjec se bo za točke velike nagrade FIS znova potegoval v Einsiedelnu (5. in 6. avgusta), kjer bo na štartu tudi Domen Prevc.