Petje po jubilejno zmago proti »armenskemu tigru«

Borilni športi: Metličan Samo Petje bo 27. novembra na Reki svoj pas prvaka FFC branil proti Tigranu Movsisjanu.

Objavljeno
07. november 2015 23.08
Kickbox FCC Samo Petje in Valentin Rybalko 17.4.2015 Ljubljana Slovenija
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Na do zdaj najbolj kakovostnem borilnem spektaklu Final Fight Championship (FFC), kakor so hrvaški prireditelji poimenovali svojo 21. prireditev, ki bo 27. novembra v reški športni dvorani Zamet, bodo na sporedu trije obračuni za naslov prvaka omenjenega združenja. V dvoboju po pravilih K1 ga bo branil slovenski as Samo Petje (do 70 kg), ki se bo pomeril z neugodnim Tigranom Movsisjanom.

»Armenski tiger«, kakor se glasi vzdevek 22-letnega borca, ki že vso kariero živi in trenira na Češkem, velja za odličnega tajskega boksarja. To dokazuje tudi njegova statistika; od dosedanjih 40 profesionalnih dvobojev jih je namreč kar 36 odločil v svojo korist, od tega 11 z nokavtom. V FFC je v treh nastopih še neporažen, nazadnje je sredi septembra v Linzu na koncu tretje runde k vdaji prisilil Hrvata Tea Mikelića, s katerim je Petje oktobra lani sicer opravil po hitrem postopku.

»Pričakujem težak dvoboj, kajti Movsisjan je telesno zelo močan. Njegova prednost so slavni ročni udarci, v rokah ima res pravo bombo, kar je dokazal tudi proti Mikeliću. Zato bom moral Tigrana, ki je približno pet centimetrov nižji od mene, držati na razdalji in mu ne dovoliti, da bi se mi preveč približal,« je svojo strategijo razkril 23-letni Metličan, ki kljub vsemu spoštovanju do leto mlajšega češkega Armenca ne dvomi, da bo ubranil svoj pas. Tudi zato ne, ker se ima za celovitejšega oziroma bolj raznovrstnega borca od Movsisjana.

»Če bi se moral boriti proti sebi, ne vem, kakšno taktiko bi izbral, ker nevarnost preži pravzaprav od vsepovsod; tako raznovrsten borec sem. To bom poskušal pokazati tudi na Reki, kjer se bom boril tako, da bom točkovno vseskozi spredaj. Če pa mi bo uspelo Tigrana nokavtirati, bo seveda toliko bolje,« je omenil Petje, zdaj že toliko izkušen, da ve, da se predčasne zmage ne da izsiliti. »Če bi poskušal nokavt izsiliti za vsako ceno, bi se lahko zgodilo, da bi bil sam nokavtiran ...«

Ker je po zaslugi kondicijskega trenerja Tomaža Brinca spet vrhunsko telesno pripravljen, poleg tega pa tudi psihično močnejši kot kdajkoli prej, ničesar ne bo prepustil naključju. Boril se bo tako, da bo dosegel zanesljivo zmago, že jubilejno trideseto (ob enem neodločenem izidu in petih porazih).

Zelo veliko je spet odnesel tudi »sparingov« s slavnima bratoma Petrosjan – Armenom in Giorgiom, ki je predvčerajšnjim na prireditvi Glory v Monzi slavil že 80. zmago (ob le dveh neodločenih izidih in porazih!), potem ko je prepričljivo po točkah premagal Kanadčana Josha Jaunceyja. Novo sijajno predstavo italijanskega Armenca si je ogledal iz neposredne bližine.

»V dvoboju Giorgia sem, kot vedno, zelo užival. On je pravi fenomen, rojen borec, tak se rodi enkrat na tisoč let in se ga ne da posnemati,« je belokranjski »bombarder« navdušen nad »doktorjem«, kakor tudi kličejo starejšega od bratov Petrosjan. Zato si sleherno njegovo pohvalo toliko bolj šteje v čast.

»Giorgio mi je zatrdil, da sem izvrstno pripravljen, zato verjame v moj uspeh proti Movsisjanu, ki ga prav tako dobro pozna, saj se je v preteklosti že pripravljal tudi skupaj z njim. A tokrat ga ni hotel sprejeti na trening, ker sem bil jaz pri njem,« je še zaupal Petje, čigar hrvaški menedžer Orsat Zovko se dogovarja, da bi se konec tega leta udeležil spektakla, na katerem naj bi po šestih letih premora nastopil tudi japonski zvezdnik Masato. »Bilo bi čudovito, če bi se lahko boril na isti prireditvi kot moj idol iz otroštva ...«

Od Slovencev bosta občinstvu v dvorani Zamet svoje znanje v K1 predstavila tudi Miran Fabjan (do 85 kg, proti Igorju Emkiću iz BiH) in Denis Porčič (do 91 kg, proti Srbu Strahinji Deniću), v mešanih borilnih športih (MMA) pa se bo Lemmy Krušič (do 66 kg) pomeril s Švicarjem Slobodanom Maksimovićem.