Petje si želi še utrditi ugled na Japonskem

Borilni športi: Samo Petje bo poskušal jutri doseči še tretjo zmago v Tokiu.

Objavljeno
31. julij 2015 01.54
Kickbox FCC Samo Petje in Valentin Rybalko 17.4.2015 Ljubljana Slovenija
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Samo Petje, najboljši slovenski borec po pravilih K1, bo imel jutri že svoj tretji dvoboj na Japonskem. Potem ko je pred dobrim letom dni v Tokiu nokavtiral Hinato Vatanabeja in konec decembra prepričljivo po točkah ugnal Jasuhira Kida, bo poskušal na prireditvi Blade premagati še tretjega domačega matadorja – Hirona Juja.

»Nori deček« (Crazy Kid), kakor so svojčas tudi klicali 23-letnega Metličana, ne razmišlja o ničemer drugem kot o novem uspehu. »Kot vselej tudi to pot merim na zmago, pri čemer se želim spet predstaviti v najlepši luči,« je Petje vnovič trdno odločen zapustiti čim boljši vtis in še okrepiti svoj ugled na Japonskem.

V »deželi vzhajajočega sonca« in tudi drugod po svetu že zdaj uživa precejšnje spoštovanje. Ko se je 12. julija lani prvič boril v Tokiu, je bil še anonimnež, s predčasno zmago nad zvezdnikom Hinato, ki je na lestvici priznanega združenja Glory še vedno uvrščen med elitno deseterico v kategoriji do 70 kilogramov, pa je dokazal, da se lahko enakovredno kosa z najboljšimi kikboksarji na svetu in jih tudi premaguje.

»S tistim uspehom sem si že ustvaril določeno ime na Japonskem, z naslednjim proti Kidu pa sem ga samo še potrdil. Zdaj sem na tukajšnji lestvici RISE drugi, če bi premagal še Hirona, o čemer sicer ne dvomim, bi si na stežaj odprl vrata k obračunu za naslov prvaka,« je razkril metliški »rušilec«, ki samozavest črpa iz vrhunske forme. Ocenjuje, da tako dobro pripravljen, kot je zdaj, še ni bil.

Čeprav je prepričan, da bo tudi jutri tokijski ring zapustil dvignjenih rok in slavil še 29. zmago (ob enem neodločenem izidu in petih porazih), tudi tokratnega tekmeca še zdaleč ne podcenjuje. »Četudi Ju ne slovi ravno kot nokavter, velja za neugodnega borca, saj vseskozi pritiska na nasprotnika,« je zaupal Petje. Kako se bori Hirono, si je sicer pozorno ogledal v posnetkih, ki jih o njem izbrskal na medmrežju.

»Boril se je že tudi proti Shemsiju Beqiriju in Hinati ter na njunih terenih izgubil le po točkah, kar je dokaz za njegovo kakovost. Verjamem, da bo proti meni še posebej motiviran. Želel si bo pač maščevati svoja rojaka,« je ocenil najboljši slovenski kikboksar in tajski boksar, ki ne dvomi, da sta s trenerjem Juretom Cesarjem znova skovala zmagovito taktiko.

Telesno pripravljenost je utrjeval s kondicijskim trenerjem Tomažem Brincem, pomembne »sparinge« pa je znova opravil v Milanu s slovitima armenskima bratoma Petrosjan – Armenom in Giorgiom, ki ta čas na lestvici Glory drži peto mesto. »Ker se Armen bori na isti prireditvi kot jaz (proti Kidu – op. p.), so bili medsebojni treningi zelo koristni za oba,« je omenil Petje in pojasnil, da »sparingi« v Milanu potekajo drugače kot, denimo, na Nizozemskem, od koder prihajajo številni vrhunski borci v K1.

»Če na Nizozemskem trenirajo bolj na moč, pa je pri bratih Petrosjan poudarek na tehniki. Energijo hranita za prave dvoboje,« je razliko v načinu vadbe razložil 23-letni Metličan, ki se z Armenom in Giorgiom nikdar ne bi pomeril zares, ker sta mu doslej oba veliko pomagala na športni poti.

Verjame, da ga bo ta ob nadaljnjem takšnem delu nekega dne pripeljala na svetovni vrh, kar je njegov dolgoročni cilj. A zdaj je z mislimi povsem pri Hironu Juju, zato je pogajanja za naslednji obračun pustil na stranskem tiru. O njem bo začel resno razmišljati šele po jutrišnjem nastopu v Tokiu ...