Petkovšek spet v bitko s časom za SP

Od danes do nedelje tekma svetovnega pokala v športni gimnastiki v Osijeku.

Objavljeno
17. september 2015 01.59
Mitja Petkovšek 28.4.2013 Ljubljana Slovenija
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Ljubljana – Nedolgo tega, še pred dvema tednoma, je bil Mitja Petkovšek poln zanosa in navdušenja, ker je bil na bradlji videti bolje kot kdajkoli v zadnjem dobrem letu dni. A so nato nastopile nove težave, seveda s hrbtom in slovenski telovadec bo zdaj bil boj s časom, da bi bil nared za oktobrsko SP. Tekmo svetovnega pokala v Osijeku (od danes do nedelje) bo izpustil.

Potem ko je v prvi polovici maja Petkovšek po slabem letu dni spet začel tekmovati v svetovnem pokalu v Varni, kjer se mu je nastop ponesrečil, nato pa je bilo že veliko bolje na naslednji postaji v Anadii, je pred kratkim hitel pojasnjevati, kako mu gre zdaj že mnogo bolje od rok, kot mu je šlo spomladi. Na treningih so počasi prišli tudi že do ugotovitve, da bi bil lahko na svetovnem prvenstvu, ki bo odločilno za nastop na olimpijskih igrah v Riu, konkurenčen za kolajno. Dokler ni nekega dne seskočil z bradlje, dobil nenavaden občutek v hrbtu, potem pa že znana zgodba … »Ker je šlo po težavah v lanski sezone le na bolje, sem mislil, da ne bom imel več težav s hrbtom, a sem se očitno zmotil. Zdaj sem okrepil hrbtne mišice, nikakršnega zagotovila pa ni, da bom spet lahko delal toče. Bom videl, kako mi bo šlo zdaj na treningih,« je zaskrbljen 38-letnik, ki je odpovedal že nastop na manjši mednarodni tekmi v Istanbulu, prav tako svetovni pokal v Osijeku, svetovno prvenstvo v Glasgowu pa se začne 24. oktobra.

»Ne vem, če se lahko v tem času vrnem na raven izpred nekaj tednov, sem pa sicer telesno zelo dobro pripravljen. Vem, da sem si s tem močno zmanjšal možnosti za nastop na svetovnem prvenstvu,« pravi Petkovšek, ki bo veliko več glede Glasgowa vedel prihodnji teden. Jasno je, da bo glavni boj za SP bil s sabo, nekaj malega pa še z reprezentančnimi kolegi. Na SP bodo namreč lahko nastopili trije, gotovo Sašo Bertoncelj, zavoljo mnogoboja ima veliko možnosti tudi Alen Dimic, tu sta še Žiga Šilc in Rok Klavora, ki pa nastopata le na parterju (četudi je slednji spomladi ves čas zatrjeval, da bo v mnogoboju …).

V Osijeku bodo tekmovali vsi štirje ter še Jure Pavlica, glavni adut bo seveda Bertoncelj. »Poleti sem vse misli usmeril v sestavo z izhodiščno oceno 16,800, za svetovno prvenstvo pač in zdaj se posvečam le temu. Gre mi dobro, včasih nekoliko bolje, drugič nekoliko slabše, splošno gledano pa sem zadovoljen. Glede na to, da je začetek drugega dela sezone, se pojavljajo napake, kot so se v Istanbulu, a zdaj tako ali tako ni čas za vrhunsko formo, to bo treba stopnjevati v naslednjem mesecu dni. Vse tekme do Glasgowa bodo namenjene piljenju izvedbe,« pravi Bertoncelj, ki mu v spomladanskem delu svetovnega pokala ni šlo po načrtih. V Osijeku, kjer bodo danes in jutri kvalifikacije, v soboto in nedeljo pa finali, so prijavljene tudi tri slovenske telovadke, in sicer Teja Belak, Tjaša Kysselef ter Ivana Kamnikar.