Phelps opravil z mačkom, zdaj je oče in gre v Rio

V Braziliji bo Michael Phelps prvi ameriški plavalec v zgodovini, ki bo nastopil na petih OI.

Objavljeno
30. julij 2016 23.18
Kitajska.Peking.09.08.2008.Michael Phelbs.Foto:Matej Druznik/DELO
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana - Navdihnjen, motiviran in trezen, pripravljen odgovoriti na vsako vprašanje brez olepševanj. To je novi Michael Phelps, z 22 kolajnami, od tega 18 zlatimi, najuspešnejši olimpijec v športni zgodovini. Od bazena se je poslovil z zadnjimi olimpijskimi igrami v Londonu 2012, kjer je osvojil štiri zlata odličja in dve srebrni. Šele pred kratkim je spregovoril, kaj se je tedaj dogajalo v njegovi glavi: kako nezadovoljen je bil z izplenom na Otoku, prepričan, da je sposoben veliko več. Pravzaprav takrat sploh ni imel želje tekmovati na OI, niti forma ni bila na vrhuncu. »Po Londonu nisem hotel več ničesar početi v zvezi s športom. Dovolj je bilo, konec treningov, čas je bil za premik naprej,« se je spominjal. V obdobju iskanja življenjskega smisla po plavalni karieri, vzponih in globokih padcih pa se je znova zaljubil v plavanje in poldrugo leto po koncu športne poti spet začel trenirati. Za vrnitev med tekmece. Za Rio.

V Braziliji bo tako prvi ameriški plavalec v zgodovini, ki bo nastopil na petih OI. »Rad bi se poslovil, kot bi se moral že leta 2012. Če bi čez 20 let podoživljal London, bi bil zelo razočaran nad tem, kako sem se pripravljal za tiste igre. In s tem dejstvom nočem živeti,« je pripovedoval plavalec, ki si želi v Riu tekmovati zaradi sebe. Z občutki, ko bo užival vsak trenutek v vodi, se želi posloviti od športne kariere. Dokončno: »To je to. In potem nič več. Konec. Telo bo imelo dovolj. To so moje zadnje igre,« je tokrat odločen 31-letnik.

Ko je po OI v Londonu končal športno pot, ni bil pripravljen na preskok v novo poglavje. Razmišljal je o karieri profesionalnega golfista, nato pa se znova znašel v vodi in začutil, da potrebuje še eno priložnost. Vrnitev so zmotile težave z alkoholom. »Očitno sem moral poseči tako globoko. Veliko stvari je bilo treba popraviti in rešiti, da sem se premaknil naprej,« je razmišljal Phelps. Ena od teh je bil odnos z očetom, njegovo navzočnost je kot otrok ločenih staršev vseskozi pogrešal v življenju. Srečala sta se med zdravljenjem in izpolnila se mu je neuresničena otroška želja: imeti očeta. Od takrat se redno slišita. S terapijo je opustil tudi alkohol. »Minilo je leto in pol in vidim ogromno spremembo v svojem telesu in počutju. Glava je bistra, glavobolov ni več, čutim, da sem vsak dan srečen in produktiven. Na vse to sem ponosen,« je razpredal Phelps. Zdravljenje je vplivalo tudi na njegovo preobrazbo iz fanta, ki obožuje zabave, v družinskega človeka. Zaročil se je in maja postal oče prvorojencu Boomerju.

Še v nečem se je Phelps spremenil. Med kariero je bil znan kot tekmovalec, ki tudi ko je prikazal vrhunsko predstavo, z njo ni bil zadovoljen. Na svoje zadnje OI prihaja z drugačnim pristopom: »Ko se bom nekega dne spominjal iger v Riu in bom vedel, da sem dal vse od sebe, da sem se pripravil, kot je treba, takrat bom srečen. Pravzaprav v tem primeru sploh ni pomembno, če ostanem brez posamične kolajne. Zame je pomembno, da sem v cilj vložil vse, kar zmorem. Če bom ostal brez finala, bom jezen, ampak to bom sposoben sprejeti,« je dejal najtrofejnejši olimpijec.

V Rio tako prihaja novi Michael Phelps, zreli in odrasli Michael Phelps z urejeno preteklostjo, ki ga je v obdobjih uspehov podzavestno držala v krču. Na OI se je kvalificiral v treh posamičnih disciplinah: 100 in 200 delfin ter 200 mešano. Na 100 delfin in 200 mešano je slavil na zadnjih treh OI. Če bo zmagal tudi v Riu, se bo pridružil atletoma Alu Oerterju (1956–1968) in Carlu Lewisu (1984–1996), edinima, ki sta zmagala v isti disciplini na štirih zaporednih igrah.