Phelps spet na dopinških testih

Ameriški plavalec Michael Phelps je spet poskrbel za govorice o morebitni vrnitvi na OI v Riu 2016.

Objavljeno
15. november 2013 10.11
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

New York - Ameriški plavalni zvezdnik Michael Phelps je spet v bazenu. Znova je začel trenirati z nekdanjim trenerjem Bobom Bowmanom, ob tem pa tudi vstopil v ameriški protidopinški program. Govorice o njegovi vrnitvi se tako znova širijo.

Z 22 kolajnami (18 zlatih) najuspešnejši olimpijec vseh časov se je po izjemnih nastopih na lanskih OI v Londonu tekmovalno upokojil in končal kariero. Vendar pa je odtlej že nekajkrat namignil, da vendarle še ni rekel zadnje. Poleti je sicer zanikal govorice in dejal, da le občasno trenira v Baltimoru s svojim dolgoletnim trenerjem Bowmanom. »Michael trenira s fanti le zato, ker se počuti, da je brez kondicije, da ni v dobri formi. Zato se vrača na bazen in malo trenira. Ne vem, če to pomeni, da se vrača. Šele če bi ga videli nastopiti na tekmovanju, bi lahko rekli, da se res vrača na sceno,« je dejal Bowman.

Toda z vstopom v protidopinški program Ameriške protidopinške agencije (USADA) je nakazal, da bi se vendarle lahko vrnil v bazene za olimpijske igre 2016 v Rio de Janeiru. Pravila Mednarodne plavalne zveze (FINA) namreč velevajo, da mora biti športnik v program vključen najmanj devet mesecev pred nastopom na tekmovanjih. 

Phelps se je v zadnjem četrtletju leta 2013 spet podvrgel protidopinškim kontrolam in vstopil v program boja proti dopingu, je sporočila USADA, ki je plavalca v zadnjih treh mesecih že dvakrat testirala.