Philadelphia po napeti končnici slavi zgodovinski naslov prvaka

Eagles so na 52. Superbowlu premagali Patriots in navdušili z izjemno igro, junak je bil Nick Foles.

Objavljeno
05. februar 2018 05.32
FOOTBALL-NFL-SUPERBOWL/
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Minneapolis - Nogometaši Philadelphie Eagles so prvaki ameriškega nogometa! Na 52. Superbowlu so premagali New England Patriots z 41:33, v festivalu napadalnega nogometa je bil nepričakovani junak Nick Foles.

New England je tekmo začel z dobljenim metom kovanca, a so se odločili, da bodo prvo žogo prepustili Philadelphii. Rezervni podajalec Nick Foles, ki je svojo priložnost dočakal po poškodbi Carsona Wentza, je umiril živce in z nekaj izvrstnimi podajami otvoril tekmo, Eagles pa so prišli do prvega vodstva.

Tudi Patriots so v napadu igrali izvrstno, a so Eagles ob polčasu vodili za deset točk. To glede na zadnje tekme New Englanda v končnici ni bilo nenadomestljivo, česar se je zavedal tudi trener Philadelphie Doug Pederson: »Odigrati moramo še trideset minut, še ničesar nismo naredili.« Prav ob koncu polčasa je Pederson klical izvrstno trik akcijo, ki se je zaključila s podajo za zadetek, ki jo je v končni coni ujel kar Foles.


Foto: Kevin C. Cox/Getty Images/AFP

V drugem polčasu obramba Philadelphie ni bila na nivoju, kot smo ga bili od njih vajeni, a je Foles s preciznimi kratkimi podajami uspešno izkoriščal slabosti obrambe New Englanda, ki celo sezono ni našla recepta za t. i. »run pass option«. Tekma je kljub vsemu ostala napeta vse do zadnjih treh minut, ko je Brady dobil žogo v roke v lovu za petimi točkami zaostanka, takrat pa je izvrstna linija obrambe Philadelphie le prišla do izraza s prvim »sackom« na tekmi, dosegel ga je Brandon Graham. Bradyju je žoga odletela iz rok, Philadelphia jo je pokrila in kljub temu, da so Patriots dobili še eno priložnost, je pokal Vinca Lombardyja prvič v zgodovini odpotoval v Pennsylvanio.

Eagles so bili nazadnje prvaki ameriškega nogometa leta 1960, še preden so spremenili format lige in uvedli Superbowl kot finalno tekmo sezone. Obe moštvi sta prikazali izvrstno predstavo na igrišču v Minnesoti, s 1152 osvojenimi jardi sta postavili absolutni rekord Superbowlov, šov na in ob igrišču pa je s koncertom med polčasom začinil Justin Timberlake.

Zabava se bo v prihodnjih dneh z ulic Minneapolisa preselila na Broad Street v Philadelphio, ki je končno dočakala najbolj cenjeni naslov v ameriških športih.