Piko na i postavila Ana Velenšek

Slovenskim judoistom štiri kolajne na domačem turnirju za evropski pokal v Podčetrtku.

Objavljeno
16. junij 2014 11.54
Adrijan Gomboc (66 kg), 14.6.2014, Podčetrtek
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Podčetrtek – Judoisti kluba Z'dežele Sankaku so spet odlično izpeljali turnir za evropski pokal in obenem znova dostojno zastopali slovenske barve. Potem ko so se v soboto na zmagovalni oder povzpeli drugouvrščeni Petra Nareks (do 57 kg) in Tina Trstenjak (do 63 kg) ter tretjeuvrščeni Adrian Gomboc (do 66 kg), je včeraj z zlato kolajno piko na i postavila Ana Velenšek (do 78 kg).

Pred 23-letno judoistko iz Šmartnega pri Celju, ki je bila v 1. krogu prosta, so svoja »orožja« po vrsti položile Francozinja Christelle Garry, Nemka Maike Ziech in Nizozemka Karen Stevenson. »Čeprav sem tekmo vzela bolj kot trening pred turnirjem za veliko nagrado prihodnji konec tedna v Budimpešti, sem se potrudila po svojih najboljših močeh. Vesela sem, da se mi je izšlo po načrtih, kajti zmeraj je lepo zmagati pred domačim občinstvom,« je Velenškova uživala med poslušanjem slovenske himne, ki so jo minuli konec tedna v Podčetrtku zaigrali le njej v čast. A za uživanje ni imela veliko časa, saj je že kmalu po slovesni razglasitvi odhitela pomagat klubskim kolegom pri pospravljanju dvorane, v kateri se bodo do srede pripravljali za tekmovanje na Madžarskem.

Ob njej sta potrditev, da sta dobro pripravljeni, dobili tudi Nareksova in Trstenjakova. Toda pri obeh je ostalo tudi malo grenkega priokusa, potem ko sta se ustavili na zadnji stopnici pred Zdravljico. Nareksova je po zmagah nad Nizozemko Eleo De Gans, Avstrijko Desiree Klinger in Nemko Emily Dotzler v podaljšku finala prejela rdeči karton, ker je Italijanko Mario Centracchio prijela za nogo, za Trstenjakovo pa je bil v izenačenem sklepnem dvoboju z Nizozemko Jennifer Wichers usoden trenutek nepazljivosti, zaradi katerega se je pičlih devet sekund pred koncem znašla na hrbtu. Predtem je bila boljša od Francozinj Linsay Tsang Sam Moi in Caroline Peschaud ter Hrvatice Andreje Đaković.

»Malce sem razočarana, saj me ni veliko ločilo od zmage. Italijanka je bila vsekakor premagljiva. Po drugi strani pa je kolajna le kolajna. Glede na to, da se običajno borim v nižji kategoriji (do 52 kg), sem se tokrat s svojimi 54 kilogrami dobro kosala s težjimi in močnejšimi tekmicami,« je omenila Nareksova in besedo prepustila Trstenjakovi, ki je razmišljala zelo podobno. »Ker v finalu ni bilo mojega meta, tudi ni bilo zmage. A zdaj moram na to čim prej pozabiti in se čim bolje pripraviti za Budimpešto,« je izjavila 23-letna Celjanka.

Na zmagovalni oder je od Slovencev oziroma varovancev Marjana Fabjana in Urške Žolnir stopil tudi Gomboc, ki je ob Nizozemcu Krijnu Schettersu ugnal še Ruse Ferdinanda Karapetjana, Hadžija Kumukova in Islama Hametova. Izgubil je le s poznejšim francoskim zmagovalcem Kilianom Le Blouchom. »To je bil odličen trening pred turnirjem na Madžarskem, kamor ne gremo na izlet,« je poudaril 19-letnik iz Rakičana pri Murski Soboti, 3. z lanskega MSP v Ljubljani, ki je z drugim bronom na članskem evropskem pokalu le še potrdil svojo nadarjenost.