Plavalci za zadnji skupni test

Objavljeno
01. julij 2016 17.17
acr*SEGEL JANJA
Š. Ro., STA
Š. Ro., STA
Clermont-Ferrand - Slovenska plavalna reprezentanca bo po višinskih pripravah nastopila na odprtem prvenstvu Francije v Vichyju, ta čas bržkone najmočnejšem tekmovanju v Evropi. »Na srečo smo nastope v Canetu in tritedenske priprave sklenili brez bolezni in poškodb,« je z dobrimi novicami iz Francije začel selektor Miha Potočnik in dodal, da so plavalci po pripravah tudi zelo utrujeni: »Vsi bi se počasi radi vrnili domov, od doma že 25 dni in seveda vsi čakamo ponedeljek.«

V Vichyju Slovence čakajo težki tekmeci. Tam bo najmočnejša domača zasedba z Camillom Lacourtom in Yannickom Agenlom na čelu. Slednji budno spremlja tudi nastope Islandije na EP, saj je obljubil, da bo v primeru, da Islandci zmagajo na EP, plaval na otok. Sedaj verjetno že navija za tekmece, ne le, ker so četrtfinalni nasprotnik Francozi, a tudi zato, ker je pot dolga 2000 kilometrov, za mnoge pa nemogoč podvig, saj je voda na severu izredno mrzla.

A v Franciji bo tudi velik del britanske reprezentance z Adamom Peatyjem, Madžari s Katinko Hosszu, Nizozemci z Inge Dekker in Ranomi Kromowidjojo, Poljaki z Radoslawom Kaweckijem, pa številni močni posamezniki iz Norveške, Argentine, Grčije, Švedske, Rusije, Ukrajine in drugod.

»Napovedi za tekmo so nehvaležne, saj so priprave podrejene olimpijskim igram, nihče se ni pripravljal za nastop tukaj in v Franciji je vsak plavalec delal s svojim trenerjem po svojem programu. Pomembno je, da je tukaj konkurenca zelo močna in da smo na tekmi, kjer se je treba za popoldanski nastop potruditi že zjutraj. Priprave smo začeli z odličnim treningom na tekmi v Canetu in zdaj jih zaključujemo z zelo močno tekmo,« je še povedal Potočnik in dodal, da del reprezentance nestrpno pričakuje vabila za nastop na olimpijskih igrah, ki bodo začela prihajati v prihodnjem tednu.

A Vichy je le uvod v pestro plavalno dogajanje naslednjih tednov. Že prihodnji teden plavalce čaka tudi mladinsko evropsko prvenstvo, tam bo med dvajseterico Slovencev nastopala tudi Janja Šegel, ki si je zagotovila tudi pot v Rio de Janeiro, žal pa bo manjkala druga nadarjena tekmovalka ravenskega Fužinarja Janja Jamšek, ob Šeglovi ena od junakinj lanskega evropskega festivala evropske mladine v Tbilisiju, ki je pot na Madžarsko zaradi poškodbe odpovedala. Večina najboljših mladincev in članov bo nato čez 14 dni nastopila še na mitingu v Radovljici.