Plavalci že testirali novo Duna Areno

Najizkušenejša v slovenski vrsti je 29-letna Jeseničanka Anja Klinar, ki jo največji izziv čaka že v nedeljo.

Objavljeno
21. julij 2017 14.33
A. V., STA
A. V., STA
Budimpešta - Slovenski plavalci so v Budimpešti že testirali prizorišče svetovnega prvenstva v plavanju - novo Donavsko areno. Dva dni pred prvimi nastopi obljubljajo predvsem borbenost do zadnjega atoma moči.

Najizkušenejša v slovenski vrsti je 29-letna Jeseničanka Anja Klinar, ki jo največji izziv čaka že v nedeljo, ko bo nastopila na 400 m prosto. Kako je pripravljena, pa bo pokazala šele tekma, saj doslej v sezoni še ni dosegla res odmevnega izida.

"Lani se je izkazalo, da ni bilo v redu, da sem pred olimpijskimi igrami plavala tako dobro. Letos mi izstopajoči izid še manjka, bilo pa je kar nekaj dobrih nastopov. Res je tudi, da na nobeni tekmi nisem nastopila v top formi in ni razloga, da tukaj ne bi plavala najboljših izidov v sezoni," pred tekmo pravi Jeseničanka, ki brani barve radovljiškega kluba.

Tudi sama sezona je bila zanjo nekaj krajša, saj si je po nastopu v Riu privoščila nekaj daljši oddih, obenem pa se poleti ni udeležila višinskih priprav, a je to uspela nadomestiti z delom v domačem bazenu. Potrdilo o opravljenem bo dobila že v nedeljo. "Vesela sem, ker je tekma na sporedu že prvi dan, saj sem doslej imela glavni nastop običajno sedmi ali osmi dan. Moj cilj je, da se že zjutraj čim bolj približam osebnemu in državnemu rekordu. Upam, da bom primerno sproščena," še pravi štirikratna udeleženka olimpijskih iger.

Izziv je tudi državni rekord na 400 m prosto. "Sem ne bi prišla, če bi mislila, da je nedosegljiv. Vem, da se mi je lani ob rekordu vse 'poklopilo' in da bo to težko ponoviti, a prav tako vem, da sem sposobna plavati še hitreje. Upam samo, da se bom v nedeljo res dobro počutila."

Lani je z bronom na 800 m prosto na evropskem prvenstvu v Londonu zablestela Tjaša Oder. Letos je prišla iz ZDA slabo pripravljena in ena od idej je bila, da izpusti SP in se pripravi na univerzijado. "Po tekmi na Reki je trener ocenil, da ne glede na slabšo formo lahko tudi tukaj kaj dosežem. Ob tem je bila univerzijada tudi predraga in ker rabim močno tekmo, sam prišla sem. Z uvrstitvijo nisem obremenjena. Odplavala bom, kar bom lahko. Želim si najboljši izid letos in se čim bolj približati osebnim rekordom," cilje razlaga visokorasla Ravenčanka, specialistka za 800 in 1500 m prosto in dodaja, da je dosegljiva tudi uvrstitev med najboljših 16.

Dolgoročno se spogleduje tudi z daljinskim plavanjem in pritrdila je zamisli, da bi Slovenija lahko imela vidno štafeto na tekmi daljinskih plavalcev, ki je v četrtek na Blatnem jezeru doživela svoj tekmovalni krst. Po dva plavalca in plavalki so nastopili na 1,25 km. "Bilo bi zanimivo, saj imamo veliko dobrih dolgoprogašev."

Triglavan Peter John Stevens, lani srebrn na EP v Londonu in na SP v 25-metrskih bazenih v Kanadi, sodi v širši krog kandidatov za finale, a tudi njemu letos še manjka res dober izid, obenem pa je pred 14 dnevi še resno zbolel in izgubil več kot pet kilogramov.

Študent univerze Tennessee redkobeseden vztraja na tem, da bo svoje pokazal na tekmi. "Tekma je tukaj in vse ostalo je nepomembno. Ne bom iskal izgovorov in se predal. Grem v napad in to je to. Cilj je plavati hitreje kot lani. Letos so bili izidi res nekaj slabši, a mislim, da je to le posledica tega, ker sem več treniral in bil utrujen. Želja je finale, a tega ne bom napovedoval. Grem tekmovati in upam na najboljše."

Druga ravenska dolgoprogašica Gaja Natlačen samozavest črpa iz dobrih nastopov na tekmi v francoskem Chartresu. "Moj cilj je višja uvrstitev kot v Kazanu, kar pomeni tudi, da moram plavati osebne rekorde. Nekaj sem sicer imela zdravstvenih težav, a na koncu je kazalo dobro in mislim, da sem formo uspešno nadgradila. Tekma v Franciji mi je dvignila samozavest, zato bo lažje plavati, veliko pa je seveda odvisno dnevne forme," pred uvodom razmišlja običajno nasmejana Korošica.

Velenjčanka Nastja Govejšek ne skriva, da se po decembrskem odhodu na študij v Kentucky še malo lovi. "Za mano je sezona polna sprememb. Odšla sem v ZDA, spoznaval me je trener, sama sem se privajala na novo delo. Prepričana sem, da bo na dolgi rok uspešno. Imela sem tudi nekaj težav z zdravjem, a vseeno vem, da sem se vsaj na 50 m delfin uspela tako pripraviti, da grem na tekmo lahko samozavestna in ciljam na osebni rekord. Na 100 m delfin bo izziv najboljši izid letos," razlaga mlada Štajerka.

Z novim okoljem se je spoznaval tudi Mariborčan Martin Bau, ki se je jeseni preselil k ta čas najuspešnejšemu klubu v državni na Koroško. Prvo potrditev o pravilnosti odločitve je dobil junija na tekmi na Reki, kjer je na 400 m prosto dosegel tudi svoj prvi članski rekord. "V zadnjih tednih sem se trudil to formo še nadgraditi. Res je, da sem formo tempiral za Reko, da si priplavam SP, a super se počutim in na nekaterih zadnjih treningih mi je šlo zelo dobro. Želim si osebne rekorde. Na Reki sem imel prednost, da sem plaval popoldan, tukaj bom imel močno konkurenco. Vsaka tekma ima pluse in minuse, a mislim, da so ponovljivi moji osebni rekordi."