Plavalno EP: Odrova v finalu, Žbogar v polfinalu

Tjaša Oder s sedmim časom predtekmovanja, Robert Žbogar s šestnajstim.

Objavljeno
20. avgust 2014 10.27
Posodobljeno
20. avgust 2014 10.27
hočevar plavanje
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Berlin - Plavalec Gorenjske banke Radovljice Robert Žbogar si je na evropskem prvenstvu v Berlinu zagotovil nastop v popoldanskem polfinalu na 200 metrov delfin. S svojim najboljšim letošnjim časom (1:58,55) je namreč vpisal šestnajsti dosežek predtekmovanja, nov nastop pa ga čaka ob 19.01. Gorenjec, ki napada tudi nov državni rekord, je bil tudi sicer iz peterice naših današnjih želez v ognju najbolj vroč.

Žbogar je začel hitro in odločno, še po 150 metrih je bil v krogu najhitrejših, v finišu pa so mu nekoliko pošle moči, a je bil doseženi čas vseeno dovolj za preboj v polfinale. »Konkurenca je zelo ostra in zgoščena - prihaja veliko mladih fantov, starejši pa kar nočejo nehati. Zato je bil za polfinale potreben zelo dober izid. Imel sem tudi malo sreče, toda če bi plaval po željah, bi bil v polfinalu suvereno,« je jutranji nastop komentiral Žbogar.

»V zadnjih 25 metrih je bilo zares naporno, roke so se ustavile, tam sem največ izgubil. Morda bo v polfinalu malenkostno lažje, saj nimam česa izgubiti. Upam, da bom blizu osebnemu rekordu. Dobro sem treniral, podobno kot leta 2011, ko sem vpisal državni rekord,« je še dodal 25-letnik.

Državni rekord in finale za Tjašo Oder

Dopoldne je bila uspešna tudi plavalka ravenskega Fužinarja Tjaša Oder, ki si je s sedmim dosežkom predtekmovanja zagotovila četrtkov finale na 800 metrov prosto. S časom 8:31,14 je za dvanajst stotink tudi popravila dosedanji državni rekord Radovljičanke Nine Cesar, osebni rekord pa je izboljšala celo za več kot štiri sekunde in pol.

Odrova je v napeti tekmi dolgo plavala na tretjem mestu v neposrednem dvoboju z Nemko Saro Köhler, v finišu se je priključila še Nizozemka Sharon van Rouwendal, ob dotiku table pa sta bili obe tekmici za debelo desetinko hitrejši od Slovenke. Ker je v drugi predtekmovalni skupini ritem po polovici preizkušnje padel, je bilo jasno, da se je 20-letnica drugič v karieri prebila v finale evropskega prvenstva v 50-metrskem bazenu.

»Ponavadi vselej upam na finale. Že na NCAA je bilo tako, ko sem plavala v slabši skupini. Zelo sem vesela, tokrat so bile stotinke na moji strani,« je poudarila študentka stomatologije na univerzi Arizona in dodala: »Že dolgo nisem plavala državnega rekorda. Na takšen podvig sem upala že nazadnje v 25-metrskem bazenu v Kranju, tokrat bi si ga morda celo drznila napovedati v popoldanskem delu tekmovanja, zjutraj pa zelo težko plavam. Malo mi je pomagala tudi Nemka. Upam, da bo šlo hitro tudi v finalu. Predtekmovalna preizkušnja je bila sicer napeta, pokazala sem pravo borbo, Nemki pa se bom morda maščevala v finalu.«

Presenetili sta tudi preostali dve slovenski dolgoprogašici. Špela Perše je zasedla enajsto mesto, s časom 8:37,73 pa svoj dosedanji najboljši izid popravila za skoraj trinajst sekund, medtem ko je bila Gaja Natlačen na 12. mestu od nje počasnejša za 22 stotink, osebni rekord pa prav tako izboljšala za slabih pet sekund. Svoj nastop je že končala tudi komaj 15-letna Ava Schollmayer, ki je svoj ognjeni krst na velikih tekmovanjih v članski konkurenci končala s 26. mestom na 100 metrov hrbtno.