Plavalno SP: Dugonjić peti v finale, nov svetovni rekord Peatyja

16. svetovno prvenstvo v plavanju: slovenski tabor se je tretji dan razveselil dveh uvrstitev v polfinale na 50 m prsno.

Objavljeno
04. avgust 2015 09.37
Posodobljeno
04. avgust 2015 09.37
Siniša Uroševič, poročevalec; J. P., Š. Ro., Delo.si
Siniša Uroševič, poročevalec; J. P., Š. Ro., Delo.si

Kazan - Vodilni slovenski plavalec Damir Dugonjić je po uvodnem razočaranju na 16. svetovnem prvenstvu v Kazanu, ko se ni uvrstil niti v polfinale šestnajsterice na 100 m prsno, tokrat zablestel v krajši disciplini. Na 50 m prsno se je s petim najhitrejšim časom uvrstil v veliki finale.

Že v predtekmovanju je bil s časom 26,70 hitrejši kot kadarkoli doslej (njegov osebni in obenem državni rekord je bil 26,83), do nastopa britanskega šampiona Adama Peatyja, udeleženca naslednje predtekmovalne skupine, je bil Korošec celo evropski rekorder. Tako pa je bil Peaty še hitrejši (26,68). Z najboljšim časom predtekmovanja in novim svetovnim rekordom se je odrezal Južnoafričan Cameron van der Burgh. Izid 26,62 je sicer že lani dosegel tudi Peaty, a zaradi težav z merjenjem časa ga niso priznali.

V popoldanskem polfinalu je nato Korošec nekoliko slabše štartal, vseeno pa dobro sledil Južnoafričanu in bil tretji v svoji skupini, skupno pa se je z nekoliko slabšim časom, kot ga je dosegel v predtekmovanju - 26,92 - kot peti najhitrejši uvrstil v veliki finale.

Britanec Peaty je s časom 26,42 za dve desetinki že popravil Van der Burghov svetovni rekord iz predtekmovanja in napovedal tesen boj za zlato kolajno. Ostali so bili nekaj počasnejši, a krog favoritov za najvišja mesta se je razširil. Pod mejo 27 sekund so se spustili še van der Burgh (26,74), Američan Kevin Cordes (26,76), Brazilec Felipe Silva (26,87) in Dugonjić. Za kolajne se bodo najboljši udarili jutri ob 17.10.

»Ne smem razmišljati o kolajnah«

»Plavali smo v drugi skupini in videli svetovni rekord, zato smo bili bolj živčni. Zase sem vesel, da sem spet plaval pod 27 sekundami. Vem, da sem nekoliko zaostal v podvodnem delu in morda sem prve tri zavesljaje naredil preveč na silo, ostalo pa je bilo v redu. S finalom sem seveda zadovoljen. Tam ne smem razmišljati o kolajnah, ampak o plavanju, ki mora biti brez napak,« je po prihodu iz vode dejal 27-letni Korošec.

Z napovedmi je bil previden. »Peaty je suveren, njega bo težko ugnati in ne verjamem, da še kdo lahko plava jutri tako hitro, tudi on verjetno ne. A čas ni tako pomemben. Bolj pomembno je biti zbran in sproščen, verjetno pa bo za medaljo treba plavati še nekaj hitreje, kot sem jaz zjutraj in to je možno, a manj kot o tem razmišljam, boljše bo. O tem ne bi rad govoril in si ustvarjal pritiska. Seveda vem, da do nje lahko pridem, a je ne upam napovedovati,« je še dejal Dugonjić.


V polfinale se je uvrstil še en slovenski reprezentant, Kranjčan Peter John Stevens (27,46). Zasedel je 12. mesto, po nastopu je navdušeno začel razmišljati tudi o finalu. Tam je bil s časom 27,60 peti v skupini, kjer je plaval Peaty, skupno pa 12.

S prebojem v polfinale je pripravil prvovrstno presenečenje in znova potrdil, da gre za zelo nadarjenega plavalca. V obeh nastopih se je povsem približal osebnemu rekordu. »Zame je to mesto ob prvem nastopu na taki tekmi zelo dobro. Glede na formo sem morda pričakoval še nekaj več, seveda pa sem si tudi želel, da bi se nekako zmuznil v finale, kar mi ni uspelo. Skušal sem plavati sproščeno, tekmovati z ostalimi in prehiteti nasprotnika ob sebi, to pa mi je uspelo. Dober je bil tudi start in upam, da bom še hitrejši prihodnji teden,« je dejal 20-letni študent ameriške univerze Tennessee, ki doma trenira pri Luki Berdajsu v Kranju.

Prihodnji teden ga čaka še nastop na svetovnem pokalu v Moskvi, kjer bo skušal doseči tudi A normo za olimpijske igre v Rio de Janeiru. Za dober nastop mu je po tekmi čestital tudi Dugonjić in dodal, da boljše šole za šport od takšne tekme ni.

Današnji nastop je že končala včerajšnja slovenska junakinja in Dugonjićeva klubska kolegica pri Fužinarju Gaja Natlačen, ki je s časom 2:02,32 na 200 metrov prosto zasedla 39. mesto. Manj zadovoljen je bil s časom 1:58,55 in 23. mestom na 200 metrov delfin Robert Žbogar iz Radovljice, prav na koncu dopoldanskega dela pa je na 800 metrov prosto tekmoval še Mariborčan Martin Bau in zasedel 27. mesto z najboljšim izidom v sezoni (8:04,11). Jutri dopoldne bo slovenske barve branila zgolj Anja Klinar na 200 metrov delfin, ki z desetim mestom in osebnim rekordom na 400 metrov prosto še drži najboljšo letošnjo uvrstitev v Kazanu.

Drugi rekord Ledeckyjeve

Ameriška plavalka Katie Ledecky pa je v Kazanu še drugič izboljšala svetovni rekord na 1500 m prosto. S 15:25,48 je bila še za 2,23 sekunde hitrejša kot v ponedeljkovem predtekmovanju. Kolajni sta osvojili še Danka Lauren Boyle iz Nove Zelandije in Madžarka Boglarka Kapas.