Plavalno SP: Dugonjić suveren, državni rekord Govejškove

Na SP v Dohi je Nastja Govejšek poskrbela za nov državni rekord na 100 metrov delfin, Dugonjić s 4. časom v polfinale.

Objavljeno
06. december 2014 09.16
bsa*Dugonjic
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Doha - Predzadnji dan svetovnega prvenstva v 25-metrskih bazenih v Dohi je glavni slovenski adut v Katarju Damir Dugonjić prepričljivo opravil s predtekmovanjem in se z najboljšim letošnjim časom 26,39 na 50 metrov prsno uvrstil v polfinale. Ravenčan je dosegel četrti čas predtekmovanja.

»Zadovoljen in vesel sem, da sem se suvereno uvrstil v polfinale. Zadovoljen sem tudi s časom in plavanjem. Morda malo preveč drsim v obrat in upam, da se mi bo to popoldan izšlo boljše. Sicer pa je bil skok dober, plavanje je bilo močno,« je po dopoldanskem nastopu dejal Dugonjić. Najhitrejši je bil z dosežkom 26,07 Britanec Adam Peaty, pred Dugonjićem pa sta bila še svetovni rekorder Južnoafričan Cameron van der Burgh in svetovni prvak na 100 prsno Brazilec Felipe Silva.

Konkurenca je na tem prvenstvu zares izenačena, saj se je kar petnajst tekmovalcev med 2. in 16. mestom zvrstilo v štirih desetinkah sekunde. Za uvrstitev v polfinale je bilo treba plavati 26,8 sekunde. »Plavanje je vsako leto hitrejše in sam sem pričakoval, da bo treba plavati še hitreje. Enostavno je treba vsako leto izboljševati rezultate, sicer se hitro lahko zgodi, da izpadeš iz elite. Veliko se spreminja, pri nas so zdaj dovolili delfinov udarec, ki ga nekateri zelo dobro izkoristijo. Sam ga ne, ker temu nisem dajal poudarka, a bom moral, saj se da s tem veliko pridobiti, posebej v malih bazenih,« je za STA še ocenil plavalec ravenskega Fužinarja.

Državni rekord Govejškove

Že pred tem je Nastja Govejšek v predtekmovanju na 100 metrov delfin dosegla nov državni rekord s časom 58,84 in za 61 stotink sekunde izboljšala dosežek Katje Hajdinjak, ki ga je postavila na SP pred štirimi leti v Dubaju. Govejškova je zasedla 27. mesto, Robert Žbogar pa je bil diskvalificiran.

Velenjska plavalka je že pred tem nastopila na 50 metrov prosto, kjer je s časom 25,20 zasedla 31. mesto. »Na 50 kravl nisem ujela zavesljaja, frekvenca je bila previsoka in vrtela sem v prazno. Zelo sem zadovoljna z nastopom na 100 m delfin, kjer sem močno popravila osebni rekord. Zavesljaj je bil tukaj dober, uspelo mi je stopnjevati nastop. Poznalo pa se je, da sem imela med obema tekmama zelo malo časa, s tekmo so organizatorji celo prehitevali, ampak je šlo,« je dejala Govejškova.

Na 100 metrov mešano je zjutraj nastopil tudi Robert Žbogar in s časom 54,02 popravil osebni rekord in zasedel 25. mesto. Njegova uvrstitev pa žal ne bo obveljala, saj je bil Radovljičan kasneje diskvalificiran. »Mislim, da drugi obrat s hrbtnega sloga v prsnega ni bil čist. Nastop sicer ni bil slab,« se je napake zavedal Gorenjec.