Po 10 slovenskih zmagah pokleknil le Peršolja

Prvi dan kvalifikacij na SP v namiznem tenisu v Parizu je bil uspešen za Slovence. Bojan Tokič za mizo šele v sredo.

Objavljeno
13. maj 2013 23.34
sipic/NAMIZNI TENIS SLO TUR
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Pariz – Prvi dan SP v namiznem tenisu je imel v kvalifikacijah najtežje delo povratnik v slovensko izbrano vrsto Uroš Slatinšek, ki je najprej po šestih nizih ugnal malezijskega tekmeca Muhd Shakirina Ibrahima, nato pa – v enem svojih najboljših dvobojev zadnjih let, če ne celo kariere – še Romuna Andreia Filimona, 173. na svetovni jakostni lestvici (torej uvrščenega mesto pred Sašem Lasanom).

Podobno kot že v uvodnem obračunu je Slatinšek tudi v drugo slabše začel, nato pa prevzel vajeti v svoje roke, narekoval visok ritem in ni zgrešil domala nobene žogice. Vse do zadnjega dvoboja dneva so bili slovenski predstavniki in predstavnica (Manca Fajmut in Alex Galič sta namreč obračuna z gvajanskima tekmicama, ki se nista prikazali v dvorani, dobili brez boja) neporaženi, Saš Lasan in Jan Žibrat obakrat nista oddala niti niza, edini je moral prav na koncu – po kar 10 slovenskih zmagah – poklekniti najmlajši član izbrane vrste Ludvik Peršolja, ki mu je po popoldanski prvi zmagi na svetovnih prvenstvih doslej dobro kazalo tudi zvečer proti Bolgaru Petku Gabrovskemu, proti kateremu je že vodil z 2:0 in 3:2 v nizih, naposled pa sta mu do presenečenja v sedmem nizu zmanjkali pičli dve točki.

Uroš Slatinšek, Jan Žibrat in Saš Lasan, ki so bili s po dvema uspehoma najboljši v svojih skupinah, so se uvrstili v dodatne kvalifikacije, medtem ko bo naš prvi adut Bojan Tokič prvič za mizo stopil šele v sredo, ko ga najprej na nasprotni strani čaka kvalifikant. Danes se bodo preizkusili še kvalifikanti v moških (Lasan–Slatinšek), ženskih (Fajmut–Tomazini) in mešanih dvojicah (Žibrat–Fajmut, Slatinšek–Tomazini, Lasan–Galič).

Rezultati prvega dne SP:

MOŠKI

Uroš Slatinšek (Slo) : Muhd Shakirin Ibrahim (Male) 4:2 (-7, 10, 9, -9, 1, 6)

Ludvik Peršolja (Slo) : Kari Mimisson (Isl) 4:0 (7, 10, 5, 3)

Saš Lasan (Slo) : Zakaria Mercade (Mar) 4:0 (2, 3, 5, 4)

Jan Žibrat (Slo) : Umberto Borg Cardona (Malta) 4:0 (6, 6, 1, 3)

Saš Lasan : Nirmala Jayasingha (Šri) 4:0 (5, 4, 6, 2)

Uroš Slatinšek : Andrei Filimon (Rom) 4:1 (-6, 3, 6, 6, 6)

Jan Žibrat : Mattia Berardi (S. Mar) 4:0 (5, 7, 6, 9)

Ludvik Peršolja : Petko Gabrovski (Bolg) 3:4 (5, 9, -6, -7, 8, -5, -9)

ŽENSKE

Jana Tomazini (Slo) : Sherrice Felix (Bar) 4:0 (4, 1, 7, 3)

Manca Fajmut (Slo) : Trenace Lowe (Gva) brez boja

Alex Galič (Slo) : Deirdre Baynes-Edghill (Gva) brez boja