Po 16 letih prvič brez nastopa v finalu

17. SP v plavanju: Slovenska ekipa dva dni pred koncem že končala svoje nastope.

Objavljeno
28. julij 2017 22.24
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Budimpešta – Tik pred koncem največjega plavalnega tekmovanja v poolimpijski sezoni je postalo jasno: Slovenija je prvič po 16 letih in takrat svetovnem prvenstvu v Fukuoki na Japonskem ostala brez prestižnega nastopa v finalu. Za konec se je na Madžarskem v solidni luči predstavila Tjaša Oder – 15. na 800 m prosto.

Od plavalke, ki je pred dobrim letom ob sijajni tekmovalni pripravljenosti osvojila bron na evropskem prvenstvu, bi bilo pričakovati v nadaljevanju športne poti vzpon, nakar pa je – žal – sledil padec. Na olimpijskih igrah, slabe štiri mesece po EP, ni zmogla ponoviti londonske ravni, nato je sledila zima z nesrečnim pretresom možganov med vadbo v ZDA, posledično izostankom treninga, nato pa hudim pomanjkanjem časa, da bi se spet ujela želeno formo. Spraševala se je celo o smiselnosti odhoda v Budimpešto. A njen včerajšnji nastop na 800 m prosto s časom 8:38,84 gre označiti za soliden, najboljši v tej sezoni, a obenem tudi ne gre mimo spoznanja, da je nekoč plavala že občutno hitreje. S svojim londonskim časom 8:25,68 bi bila v včerajšnjem predtekmovanju 5. in tako prepričljivo na seznamu nastopajočih v finalu …

»Tokrat sem dosegla svoj cilj hitrejšega plavanja od 8:40 in tako le izboljšala vtis po ponesrečenem uvodnem nastopu na 1500 m prosto,« je poudarila in dodala: »Seveda pa boli, ker se zavedam, da bi bilo lahko tudi drugače. Najboljšim bi se lahko bolj približala.« V prepričanju, da bi se za naslednjo sezono pripravila precej bolje, je ameriški zgodbi pomahala v slovo. Seveda ji ni žal, da je bila uspešna v študijskih klopeh univerze v Arizoni, plavalni trening pa ji je očitno bolj pisan na kožo na domačih Ravnah s trenerjem Gorazdom Podržavnikom. »Zato se zdaj ne bom več vračala v ZDA, študij bom dokončala na daljavo,« je dejala ob slovesu z Budimpešto. Zdaj bodo pred njo še nastopi na kategorijskem DP v Kranju, od 3. do 6. avgusta, nato 10 dni počitnic, nakar se bo ozirala k naslednji sezoni. Tudi v njej bo največ pozornosti namenjala 800 in 1500 m prosto, morda se bo v prihodnje lotevala tudi 10-kilometrskih preizkušenj.

Kakšni bodo načrti v prihodnje Gaje Natlačen, včeraj 19. na 800 m prosto, še ni jasno, saj bo predvidoma ob selitvi v Ljubljano in začetku študija prestopila od Fužinarja h kateremu od klubov iz glavnega mesta. Nad dosežki v Budimpešti ni bila prav zadovoljna, primanjkovalo ji je moči, angina ji je med sklepnimi pripravami prekinila trening, jasno je, da je pred stroko glede Korošice kot tudi večine drugih reprezentantov zahtevna naloga temeljitega pristopa na vseh ravneh, kajti slovenski plavalni voz – sodeč po videnem v Budimpešti – drvi navzdol. In tudi Nastja Govejšek, tukaj edina iz velenjskega kluba, si zastavlja vprašanja. Uvrstitev na 22. mesto v disciplini na 50 m delfin za slovo od prvenstva niti ni tako boleča, bolj peče spoznanje o tem, da tudi pri njej ni bilo osebnih rekordov. To prvenstvo je očitno za slovensko plavanje nova prelomnica. Se lahko vrne na raven, kjer je nekoč že bilo, da bi se reprezentanti z najboljšimi dosežki bolj enakovredno kosali s svetovno elito ali bodo kar obstali v predtekmovalnem sporedu, daleč od žarometov in polnih tribun?