Po drugi prstan gre kar k bratu

Denver in Seattle bosta igrala v 48. superbowlu.

Objavljeno
21. januar 2014 11.35
P. Z., šport
P. Z., šport
Denver – Peyton Manning bo na štadionu mlajšega brata Elija v New Yorku 2. februarja skušal drugič osvojiti superbowl, potem ko je Denver popeljal k zmagi proti New Englandu. Ovira v velikem finalu lige NFL v ameriškem nogometu bo granitna obramba Seattla.

Moštvo Denver Broncos je v finalu konference AFC na svojem igrišču premagalo New England Patriots s 26:16. Izid je malce zavajajoč, saj gostje iz Bostona niso bili zares konkurenčni. Zvezdniški podajalec Tom Brady se je namreč zbudil šele v zadnji četrtini, potem ko je bil po treh rezultat 23:3. Toda dve podaji za touchdown nista mogli bistveno popraviti slabega vtisa, ki ga je zapustil lastnik treh šampionskih prstanov. Manning, ki se je v dvobojih z njim izboljšal na 5:10, ga je tokrat prekosil v vsem. Odigral je skoraj popolno tekmo, njegove žoge so imele oči. Potem ko je po seriji težkih operacij kazalo, da bo njegove kariere konec, se je po dveh izgubljenih sezonah vrnil v polnem sijaju in Denver po 15 letih popeljal v finale za trofejo Vinca Lombardija ...

»Nihče ni mogel z gotovostjo trditi, kako bo šlo okrevanje. Pred tem tudi nikdar nisem zamenjal kluba in nisem vedel, koliko časa bo potrebnega, da se bo vzpostavila prava kemija. Hitrost in kakovost prilagajanja na novo okolje je pač najbolj odvisna od posameznika. Vložil sem veliko truda, soigralci in trenerji so mi bili v veliko pomoč. Dolgo pot smo prehodili v teh dveh letih,« je bil nad ponovnim vzponom navdušen Manning, ki je edini superbowl osvojil leta 2007 z Indianapolisom, kjer je preživel 14 sezon. Štirikrat so ga razglasili za najboljšega igralca lige (MVP) in bržčas ga bo dan pred 48. superbowlom ta čast doletela še petič.

Superbowl, ki za štiri ure ustavi življenje Američanov, bo letos na štadionu New York Giants v East Rutherfordu (New Jersey), kjer domuje Peytonov brat Eli. Na tekmi z New Englandom je bil v VIP loži skupaj z očetom Archiejem, nekoč prav tako profesionalnim nogometašem, in najstarejšim bratom Cooperjem, čigar obetavno kariero je končala poškodba. Čeprav Eli še zdaleč ne dosega veličine in priljubljenosti Peytona, pa se lahko pohvali z dvema naslovoma. Ni dvoma, da bo 37-letni Peyton Manning našel svoj prostor v hiši slavnih, toda ob zgolj enem superbowlu ga je težko umestiti na večno lestvico velikanov. Če bo imel dva in bo ob tem postal prvi podajalec (quarterback), ki bi prišel do konca z dvema moštvoma, bodo vsi dvomi odveč.

Manning, ki je pred mesecem postavil rekord po številu jardov in touchdownov v sezoni, je v nedeljo pokazal eno najboljših predstav, kar 32 od 43 podaj je bilo uspešnih za skupnih 400 jardov. »Zares sem hvaležen, ker se je ves ta trud obrestoval na tako veliki tekmi,« je dejal Manning, ki bo pod še hujšim pritiskom, ko bo nasproti stala obramba Seattla. Ta je v drugem polčasu finala konference NFC ohromila napad San Francisca 49-ers in na trenutke celo osmešila podajalca Colina Kaepernicka. Ta bi se sicer v zadnji minuti lahko odkupil za vse napake, a je tekmo končal z novo podajo v roke tekmecev in po 23:17 se je začelo slavje navijačev Seatlle Seahawks, lastnikov Guinnessovega rekorda po ustvarjenem hrupu na štadionu (137,6 decibela).