Po dveh dramah od obupa do veselja

Kajakaštvo: Špela Ponomarenko Janić na SP do brona sama in z Anjo Osterman.

Objavljeno
27. avgust 2017 18.47
OI
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Račice – Kajakašica Špela Ponomarenko Janić je ostala zvesta imenitni tradiciji in na vseh devetih tekmah sezone osvojila kolajno. Niz je nadaljevala na svetovnem prvenstvu za šprinterje na mirnih vodah. V soboto sta z Anjo Osterman osvojili tretje mesto v preizkušnji dvojcev na 500 metrov, včeraj pa je bila bronasta še v bitki posameznic na 200 metrov.

Pot do obeh odličij je bila dramatična. V nedeljo se je že sprijaznila, da je zasedla šele peto mesto, toda po ponovnem ogledu fotofiniša ji je lica okrasil širok nasmešek. Sodniki so ugotovili, da sta s Srbkinjo Milico Starović hkrati prispeli v cilj ter da sta za 1,131 sekunde zaostali le za zmagovalko Liso Carrington z Nove Zelandije in za 568 tisočink za Danko Emmo Aastrand Jørgensen. Veselo novico ji je sporočil mož in trener Stjepan Janić.

»Ko sem ga prosila, naj mi pomaga pospraviti čoln, je kar strmel v telefon. Nato pa mi je rekel: 'poglej, poglej tretja si'. Ko na bregu napreduješ s petega mesta na tretje, lahko le rečeš – noro. A ne bi bila rada na mestu Poljakinje Marte Walczykiewicz, ki je že proslavljala bronasto kolajno, zdaj pa je peta,« je dogajanje opisala 35-letna Koprčanka, ki je bila med najboljšimi na SP že pred enajstimi leti; v Szegedu je bila druga. A navzlic dolgi karieri ne pomni podobnega zapleta, pa čeprav tekma na 200 metrov traja manj kot 40 sekund in na cilju zavlada velika gneča.

»Tudi na letošnjem EP so bile razlike majhne, odločali so centimetri in milimetri. Redko pa se zgodi, da sta dve kajakašici tretji, zato sem zares sem vesela te kolajne, ki sem si jo razdelila z dolgoletno prijateljico Milico. Toda letošnja sezona je tako uspešna, da tudi 5. mesto ne bi moglo pokvariti končne ocene. Zdaj si bom z možem in sinom Adamom končno privoščila nekaj oddiha na morju,« je sproščeno dejala Špela Ponomarenko Janić, ki se je dan poprej veselila uspeha z Anjo Osterman.

Prvič sta štartali skupaj šele na letošnjem EP v Plovdivu in nemudoma presenetili z drugim mestom za Tino Dietze in Franzisko Weber iz Nemčije. V soboto sta obe posadki prekosili Caitlin Ryan in Lisa Carrington z Nove Zelandije, ki sta na cilj priveslali z 1,895 sekunde prednosti pred Nemkama. Primorki sta po umirjenem začetku stopnjevali ritem in za zmagovalkama zaostali za 2,117 sekunde po ogorčenem spopadu z Ukrajinkama Marijo Povh in Ljudmilo Kuklinovsko. Na cilju sprva nista bili povsem prepričani, ali sta bili uspešnejši, pomiril ju je šele pogled na semafor, ki je potrdil, da sta bili hitrejši za tri desetinke sekunde.

»Sama sem bila prepričana, da sva tretji, toda Anja je dvomila in sledilo je mučno čakanje, nato pa veselje. Zadnjih 100 metrov je bilo izredno težkih, rok sploh nisem čutila in nisem mogla držati vesla. Na srečo je hitro prišla zadnja boja in vsega je bilo konec. Tedaj bi najraje šla na sladoled in proslavljala, ampak odločila sem se za dve disciplini,« je poudarila Ponomarenko Janićeva.

Po osvojenem odličju se je smejalo tudi 24-letni Ostermanovi, saj je s someščanko hitropotezno postala redna članica elite. Trije nastopi – tri kolajne: »Na uspehe se hitro navadiš, saj je občutek neverjeten. Tokrat nama ni bilo lahko, saj sva veslali neenakomerno, nisva bili kot eno, a sva nekako prilezli do cilja. Ko sem pogledala naokoli, sem si rekla, pa ne, da sva četrti. Toda Špela je imela prav. Super. Vse je bilo tako kot na EP, tudi ulilo se je pred tekmo. Ko sem pred tekmo govorila z očetom, je dejal, naj počnem vse tako kot EP. Če sem takrat v čoln najprej vstopila z levo nogo, naj tudi tokrat. Morda je pomagalo ...«