Po ekipno EP tudi z junakom Ria Bojanom Tokičem

Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca bo jutri na Poljskem začela kvalifikacije za ekipno EP 2017.

Objavljeno
26. september 2016 18.22
OI
J. P.
J. P.

Ljubljana - Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca bo jutri odigrala prvo kvalifikacijsko tekmo za nastop na ekipnem evropskem prvenstvu prihodnje leto, na gostovanju v Dzialdowu se bo udarila s Poljaki. Selektor Jože Urh je v izbrano vrsto vrnil prvega »loparčka« Bojana Tokiča, namesto drugega »bundesligaša« Jana Žibrata pa priložnost ponudil rosno mladima Darku Jorgiču in Deniju Kožulu.

Poljska je sicer prva favoritinja kvalifikacijske skupine H, v kateri je še Belgija. Zasedbe se bodo med seboj pomerile po dvakrat, po enkrat doma in na tujem. Neposredno si bo mesto med elito stare celine zagotovila zgolj zmagovalka, drugouvrščena vrsta pa se bo lahko na prvenstvo prebila skozi stranska vrata, v dodatnih kvalifikacijah.

»Najmočnejši so Poljaki, ki so se na olimpijskih igrah prebili med 16 najboljših ekip, kar pa ne pomeni, da se bomo obračuna lotili z belo zastavo. Skušali bomo iztržiti, kar se bo dalo. Mislim pa, da smo močnejši od Belgije, čeravno je rangirana višje od nas. Lahko smo nevarna reprezentanca, kar bomo skušali dokazati že v teh kvalifikacijah, škoda pa, da je med nami z Darkom in Denijem tolikšna starostna razlika in ne bomo mogli dlje časa igrati skupaj,« je za STA poudaril 35-letni Tokič.

Darko Jorgič je zelo obetavna mlada moč Slovenije. Foto Drago Perko/Slovenske novice.


Junak olimpijskega turnirja v Riu, na katerem ga je izločil šele prvi igralec Evrope, Nemec Dimitrij Ovčarov, je tudi novo bundesligaško sezono, v kateri še naprej brani barve finalista prejšnje Saarbrückna, odprl uspešno, čeravno je po novem v svojem moštvu šele igralec številka 4, za Tiagom Apolonio, Patrickom Franzisko in Patrickom Baumom: »S tem se ne obremenjujem. Nisem zvezda, temveč sem kmečki fant, zato me je klub prosil, če bi lahko hkrati v drugi ligi nastopal za naše drugo moštvo, torej sem v prvi ekipi na papirju četrti igralec. Nisem jezen, klubu bom vselej hvaležen za to, kar je storil zame, pa čeravno bom moral v drugi ligi pomagati obetavnim obrazom.«

Kljub temu v novi sezoni redno dobiva priložnost tudi v bundesligi. Saarbrücken je po štirih kolih - v tretjem je bil prost - na razpredelnici četrti z dvema zmagama in enim porazom, prekaljeni Novogoričan pa je doslej vpisal tri zmage (Ovidiu Ionescu, Daniel Habesohn, Simon Gauzy) in en poraz (Ruwen Filus). »Zadržal sem visoko raven igre, morda nekoliko nižjo kot v Riu, za kar so kriva potovanja in naporen tekmovalni ritem. Manjka malo svežine, ki se mi bo, upam, povrnila do oktobrskega evropskega prvenstva, hkrati pa upam, da bo forma dotlej ostala,« je pojasnil Tokič.