Po Golici je sredi Kazahstana uživala še v Zdravljici

Tina Trstenjak prva slovenska svetovna prvakinja v tem japonskem olimpijskem športu. Na lovoriki ne namerava počivati.

Objavljeno
28. avgust 2015 01.00
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Astana – Tina Trstenjak se je včeraj z zlatimi črkami vpisala v zgodovino juda, saj je postala prva slovenska svetovna prvakinja v tem japonskem olimpijskem borilnem športu. V glavnem mestu Kazahstana je bila 25-letna Celjanka razred zase v kategoriji do 63 kilogramov.

Bojazen, da jo bo nedavni zaplet okrog preklica že obljubljene zaposlitve v Slovenski vojski popolnoma vrgel iz tira in zaradi njega na svetovnem prvenstvu ne bo mogla pokazati vsega, kar zna, je bila na srečo odveč. Očitno jo je vse skupaj le še dodatno podžgalo; Trstenjakova se je namreč včeraj v dvorani Alau borila kakor levinja – kot da gre za življenje ali smrt.

Potem ko je bila judoistka kluba Z'dežele Sankaku, ki je 25. rojstni dan praznovala v ponedeljek, v uvodnem krogu prosta, je v drugem izločila Rusinjo Pari Surakatovo (5:0), od katere je bila boljša že v finalu junijske velike nagrade v Budimpešti. Zatem je prepričljivo z iponom premagala še temnopolto Italijanko Edwige Gwend (10:0), evropsko podprvakinjo z Dunaja '10, in se uvrstila v četrtfinale, v katerem jo je izzvala izkušena Mongolka Munhzaja Cedevsuren.

Vendar tudi azijska prvakinja ni bila kos naši reprezentantki, ki je dosegla novo predčasno zmago, potem ko je 29-letno Mongolko spravila na hrbet dobrih trideset sekund pred koncem. Le nekaj več kot minuto pa je trajal Tinin polfinalni dvoboj z Nizozemko Juul Franssen, ki se je z vsemi mogočimi »orožji« lotila varovanke celjskega strokovnjaka Marjana Fabjana.

Potem ko je 25-letna tekmica iz Rotterdama najprej z boksarskim direktom zadela Tino v brado, jo je poskušala presenetiti še z nedovoljenim vzvodom na roki. To sodniku na tatamiju seveda ni ušlo, zato je Franssnovi brez premisleka pokazal rdeči karton in za zmagovalko razglasil Trstenjakovo, ki se je tako šele kot druga slovenska judoistka po Luciji Polavder (v Riu de Janeiru leta 2007 v odprti kategoriji) uvrstila v veliki finale svetovnega prvenstva.

V njem jo je s Clarisse Agbegnenou pričakala dvakratna evropska prvakinja in branilka lovorike iz Čeljabinska '14. Čeprav je bila 22-letna Francozinja, sicer št. 2 na svetovni jakostni lestvici, za mnoge glavna favoritinja, te vloge na tatamiju ni upravičila. Slovenska šampionka je imela namreč od vsega začetka pobudo v svojih rokah; potem ko ji je že po dobri minuti uspel met za wazari (7:0), je prednost okrepila še z akcijo za yuko (5:0) in v nadaljevanju spretno branila razliko.

Agbegnenoujeva je poskušala vse, da bi nadomestila zaostanek, toda njeni napadi so bili na razočaranje francoskih navijačev, ki so se na tribuni držali za glave, sila jalovi. Trstenjakova je vse njene poskuse odbila brez večjih težav in zasluženo slavila svojo najodmevnejšo zmago doslej, po kateri so ji prireditelji zaigrali Avsenikovo uspešnico Na Golici, na slovesni razglasitvi pa seveda še slovensko himno Zdravljico – prvič nasploh na svetovnem prvenstvu.

»Clarisse poznam dobro, je vrhunska judoistka, vendar pa sva s trenerjem Fabjanom proti njej znova skovala uspešno taktiko. Med dvobojem sem morala le slediti njegovim navodilom,« je 25-letna Celjanka razkrila ključ do uspeha, potem ko je še drugič zapored ugnala Agbegnenoujevo in skupni izid v medsebojnih obračunih znižala na 2:3.

S tem podvigom je Tina le še potrdila prvo mesto na svetovni jakostni lestvici Mednarodne judoistične zveze (IJF) in osvojila že svojo drugo zaporedno kolajno na svetovnem prvenstvu po lanskem tretjem mestu v Čeljabinsku. »Samo da je konec. Vesela sem, da mi je uspelo, že jutri pa se bom začela pripravljati za naslednja tekmovanja,« je dala Trstenjakova jasno vedeti, da ne namerava počivati na lovoriki.

Slovensko zastopstvo bo imelo v astanskem ognju vroče železo tudi danes, ko se bo v kategoriji do 78 kilogramov na blazine podala Ana Velenšek. Judoistka iz Šmartnega v Rožni dolini, ki se je tako kot njena klubska kolegica Trstenjakova pred letom dni SP v Rusiji ovenčala z bronasto kolajno, se bo za začetek spoprijela z Rusinjo Anastasijo Dmitrijevo, sedmouvrščeno z lanskega evropskega prvenstva v Montpellieru.