Po odstreljenem Nuzmanu Wanderley

Dosedanji predsednik Brazilskega olimpijskega komiteja (COB) je odstopil zaradi očitkov o korupciji.

Objavljeno
12. oktober 2017 13.39
J. P.
J. P.

Rio de Janeiro - Zaradi očitkov o korupciji pri volitvah Mednarodnega olimpijskea komiteja (MOK) za gostitelja lanskih poletnih olimpijskih iger je odstopil dosedanji predsednik brazilskega komiteja (COB), 75-letni Carlos Nuzman, ki je že teden dni v priporu. Nasledil ga je dosedanji podpredsednik Paulo Wanderley, poroča STA.

Nuzmana obtožujejo, da je po njegovi zaslugi Brazilija do izvedbe olimpijskih iger v Riu prišla s kupovanjem glasov afriških predstavnikov v MOK. Že pred dnevi je tožilstvo potrdilo, da je našlo mnoge trdne indice o spornih poslih, v katere naj bi bil vpleten tudi dolgoletni nekdanji prvi mož Mednarodne atletske zveze (IAAF), Senegalec Lamine Diack.

Po navedbah brazilskih medijev je Nuzman, tudi vodja organizacijskega odbor lanskih iger v Riu, v Švici shranil 16 kilogramov zlata. Zaradi njegovih nečednih poslov je sicer MOK do nadaljnjega suspendiral nacionalni komite Brazilije, Nuzman pa tudi ne sodeluje več v koordinacijski skupini prireditelja olimpijskih iger leta 2020 v Tokiu.