Po Pekingu: Luka Mezgec le dočakal etapno zmago

Skupne zmage na kolesarski dirki po Pekingu, zadnji najvišjega razreda letos, se je veselil Bask Benat Intxausti.

Objavljeno
15. oktober 2013 15.53
CYCLING-CHN
J. P., Š. Ro., Delo.si
J. P., Š. Ro., Delo.si

Peking – Zadnja, peta etapa kolesarske dirke po Pekingu se je izšla po slovenskih željah, saj je z vso konkurenco opravil Luka Mezgec (Argos-Shimano), ki je bil v ciljnem šprintu močnejši tudi od Francoza Nacerja Bouhannija (FDJ) in Nizozemca Morena Hoflanda (Belkin). Skupna zmaga je šla v roke Baska Benata Intxaustija (Movistar), ki si je ključno prednost zagotovil včeraj, ko je bil najhitrejši v kraljevski etapi.

Mezgec je prav v zadnji etapi zadnje preizkušnje v sezoni, ki sodi v najvišji tekmovalni razred, le stopil na najvišjo stopničko, v glavnini pa so v času zmagovalca ciljno črto prečkali tudi 16. Borut Božič (Astana), 19. Jan Polanc (Lampre-Merida) in 45. Jani Brajkovič (Astana). Intxausti je sklepno dejanje mirno pripeljal s koncu na 28. mestu in s tem potrdil skupno zmago, 27-letni Španec se je stem vpisal drugi odmeven uspeh letos, po zmagi na 16. etapi Gira.

»Dolgo časa sem jo čakal in končno dočakal. Že na prvi etapi sem bil blizu, kar mi je dalo potrditev, da zmorem. Lepo je skleniti sezono na tak način. Celo dirko sem sanjal o počitnicah, ki se jih res veselim,« se je smejalo 25-letnemu Mezgecu. »Izkoristil sem zadnjo možnost v letu, to je krona moje uspešne sezone. A ne samo moje, tudi ekipe, pokazal sem, da ne moreta zmagovati le John Degenkolb in Marcel Kittel, zdaj sem tudi sam dopolnil njune uspehe,« je še dodal Mezgec, ki je po Mateju Megerliju, Borutu Božiču, Janiju Brajkoviču, Gregi Boletu in Simonu Špilaku zabeležil zmago v svetovni seriji.

V skupnem seštevku je Basku najbolj dihal za ovratnik Irec Daniel Martin (Garmin-Sharp) z desetimi sekundami zaostanka, še tri sekunde več je zamudil Španec David Lopez (Sky), medtem ko je novi svetovni prvak Alberto Rui Costa (Movistar) obtičal tik pod zmagovalnim odrom. »Zelo sem vesel, da sem sezono končal z zmago. To je tako zame kot za ekipo velika potrditev. Hvala moštvenim kolegom za pomoč,« je po zmagoslavju povedal Intxausti.

Slovenci so se v skupnem seštevku zvrstili takole: 14. Brajkovič (+0:38), 15. Polanc (0:41), 87. Mezgec (17:21), 101. Božič (20:16).