Po porazu z Belorusijo konec upanja za slovenske odbojkarice

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca se je na drugi tekmi kvalifikacijskega turnirja v Mariboru že poslovila od EP.

Objavljeno
24. september 2016 22.33
Š. Ro., STA
Š. Ro., STA
Maribor - Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je v drugi tekmi drugega drugega kvalifikacijskega turnirja (skupina F) za nastop na evropskem prvenstvu 2017 v Azerbajdžanu in Gruziji v Mariboru z 0:3 (-21, -17, -16) izgubila proti Belorusiji.

Izbranke Bruna Najdiča so se s porazom proti Belorusinjam že poslovile od boja za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Prvo mesto so si z zmago proti Grčiji s 3:0 (20, 13, 22) praktično že zagotovile Čehinje, v dodatne kvalifikacije pa so se uvrstile Belorusinje.

V nedeljo bodo slovenske odbojkarice ob 19. uri igrale še s Češko.

POTEK TEKME:

Predstava Slovenk v uvodnem nizu ni bila slaba, toda ekipa na drugi strani mreže je bila boljša v vseh prvinah odbojkarske igre. Občasni prebliski Monike Potokar in Ize Mlakar v napadu niso bili dovolj za ravnovesje v igri, tudi menjave, po katerih je posegel selektor Bruno Najdič, niso prinesle preobrata v igri in tekmice so prednost šestih točk, ki so si jih priigrale sredi niza, brez težav obdržale do konca niza.

V drugem nizu je kakovostna razlika med ekipama prišla še bolj do veljave. Belorusinje so igrale zelo zanesljivo in domala vsak napad končale s točko. Neustavljiva v napadih je bila zlasti Tatsiana Markevič, ki je sedmim točkam v prvem nizu dodala še šest v drugem. Ob njej se je z učinkovitostjo izkazala še Darja Ionova. V slovenski reprezentanci je šepal predvsem blok, a tudi igra v napadu in obrambi ni bila takšna, kakršno si je želel selektor Nsjdič. Po rezultatu 6:6 so pobudo na igrišču prevzele Belorusinje, ki so iz minute v minuto višale prednost; ob drugem tehničnem odmoru so vodile 16;13, v končnici 22:16 in nato brez težav osvojile niz.

Da so kakovostnejša ekipa, so Belorusinje dokazale tudi v tretjem nizu. Še naprej so igrale zelo zanesljivo, napake so bile zelo redke, zato pa jih je bilo veliko več na strani Slovenk. Kot bi mignil je bilo 16:9 za belorusko vrsto, ki je hitela pomembni zmagi naproti. Ob Markevičevi so se razigrale še njene soigralke, nizale točke za točko in dobile še tretji niz.

»Belorusinje so pokazale kakovostno igro, takšno smo tudi pričakovali. Naredile so zelo malo napak, mi veliko preveč, čeprav je bila igra boljša kot proti Grkinjam. Poraz proti taki ekipi ni razočaranje, dejstvo je, da so bile tekmice najmanj za razred boljše od nas in nadigrale so nas v vseh odbojkarskih prvinah,« je povedal selektor Bruno Najdič.