Po smoli v Barceloni je zdaj napočil čas za srečo

Matija Medvešek, trener udarnega aduta Damirja Dugonjića, večinoma zadovoljen glede priprav za svetovno prvenstvo.

Objavljeno
15. julij 2015 15.32
Trening plavalca Damirja Dugonjiča na Ravnah na Koroškem, 14. julija 2015
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ravne na Koroškem – V vodi osrednjega koroškega bazena, sploh enega najlepših na Slovenskem, je v teh dneh opazen izjemen utrip. Poleg številnih naraščajnikov, ki uživajo v počitniških dneh, se tu pripravlja tudi jedro reprezentance. Pod posebnim drobnogledom domačinov sta kajpak Damir Dugonjić in njegov trener Matija Medvešek. S slednjim smo se pogovarjali dva tedna pred odhodom na svetovno prvenstvo.

Po dolgih letih se namreč vodilni slovenski plavalec že od konca zimske sezone pripravlja skupaj s svojim trenerjem iz matičnega Fužinarja. Ko je namreč študiral v ZDA, nato pa tudi pozneje, je večinoma vadil v San Franciscu, z Medveškom pa se je pripravljal le tik pred odhodom na največje poletno tekmovanje. Po ponesrečenem nastopu v Londonu 2012 (18. mesto na 100 m prsno) se zdaj oba ambiciozno ozirata k naslednjim olimpijskim igram, prvi kazalec konkurenčnosti pa bo čez dobra dva tedna najprej ponudilo nestrpno pričakovano svetovno prvenstvo v Rusiji. V Kazanj bo odpotoval s tekmovalnimi smernicami zadnjih štartov na močnem odprtem prvenstvu Francije pred poldrugim tednom.

»Za ta del priprav, torej v res polnem treningu in po zahtevnih višinskih pripravah, je Damir opravil lepo tekmo. Seveda bi bilo lahko še bolje, privoščil si je nekaj napak pri skoku in prihodu v cilj, a vsaj za zdaj pripravo na največje tekmovanje sezone ohranjava pod nadzorom,« ocenjuje Medvešek in ob tem hitro pristavi: »Plavalec si želi hitrejši čas, kot ga je na 50 m prsno ter 100 m dosegel nazadnje, dejansko pa gre pričakovati premik navzgor po regeneraciji, ki ji bo namenjal pozornost v teh dneh do odhoda v Rusijo.«

Dugonjić sicer sodi med izkušene reprezentante in stare znance velikih plavalnih tekmovanj, ob namigu na omenjene napake pa njegov trener odgovori: »Včasih preprosto predolgo obtiči na štartnem kamnu, v končnici nato krajša zavesljaj, na tekmi v Rimu, torej pred prvenstvom Francije, bi skorajda celo z glavo trčil ob steno bazena. Na obeh prizoriščih bi bil brez teh spodrsljajev vsaj dve desetinki, najbrž tudi tri, hitrejši. A zato je zdaj še dovolj časa za ustrezno pripravo in zbranost pred najpomembnejšim preizkusom poletja.«

Ko pa se Medvešek ozre k primerjavi ravni Dugonjićeve pripravljenosti pred enim letom za evropsko prvenstvo v Berlinu in zdaj, brez obotavljanja podčrta: »Sodeč po hitrosti je ta čas precej bolje telesno pripravljen kot lani, vzdržljivostnih značilnosti pa še nisva dvignila na ustrezno raven, kot sem pričakoval. Sicer pa se za njegovo plavanje na 50-metrski tekmi ne bojim. Na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma je v Barceloni s tistim 4. mestom res imel smolo, zdaj bi najbrž lahko imel tudi srečo. Na 100 m pa je že napredoval, a po moji oceni tu še ni kos vsem najboljšim prav za vrh. Verjamem, da bo ob ustreznem delovnem vložku čez eno leto drugače.« Trener sicer pričakuje Dugonjićev boj za kolajno v Kazanju v najkrajši disciplini, za uvrstitev v finale na 100 m prsno bo moral plavati v času državnega rekorda, predvsem pa si želi več sproščenosti in manj obremenjevanja s tekmeci. Pri tem mu zdaj pomaga tudi psiholog Aleš Vinčič.