Po srhljivki v Krakovu novo zlato za Ruse

Rusija je osvojila zlato medaljo, potem ko je šele v petem nizu strla odpor Nemčije, ki jo vodi Andrea Giani.

Objavljeno
04. september 2017 01.22
N. Gr.
N. Gr.

Krakov - Rusi so bili pred finalom veliki favoriti, Nemčija pa prvovrstno presenečenje in vsi so potiho pričakovali sprehod Rusov do novega evropskega zlata. Nemčija z Andreo Gianijem, ki je postal prvi selektor, ki je dve različni reprezentanci povedel do finala na zaporednih evropskih prvenstvih, je imela drugačne načrte.

Začeli so odločno in čeprav so Rusi dobili prvi niz, so bili vseskozi konkurenčni. Drugega so dobili Nemci in tako postali prvi, ki so na tem EP Rusiji odvzeli vsaj niz, a se tu Nemci še niso ustavili. Tudi zaostanek z 2:1 v nizih jih ni vrgel iz tira in v četrtem so bili za razred boljši od Rusov, ki so razmišljali le še o odločilnem petem nizu.

Tam so vendarle prevladale izkušnje in naveza Butko - Mihailov je odločila tekmo, Rusija pa se je veselila nove zlate kolajne. Nemčija bo čez čas tudi s srebrom zelo zadovoljna, to je prva kolajna za nemško odbojko, v finalu pa so leteli na kriih naturaliziranega Nemca Györgya Grozerja, ki je pri 32 letih še vedno nezaustavljiv, a je imel nekoliko premalo pomoči soigralcev, da bi lahko strli Rusijo. Kljub temu si za finale in za celoten turnir zaslužijo vse čestitke, odlično tekmo pa je pospremilo vrhunsko vzdušje v skoraj razprodani Tauron Areni. 

Evropsko prvenstvo je končano, bronasto medaljo so prav tako po petem nizu osvojili Srbi, četrti so Belgijci.