Po treh letih as iz Trentina rešil ponos Italijanov

Matteo Trentin je v šprintu ubežne skupine slavil prvo zmago med profesionalci, danes 242,5-kilometrska etapa.

Objavljeno
14. julij 2013 09.49
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Lyon – Matteo Trentin je rešil italijanski ponos na Touru. Po treh sušnih letih je 23-letnik iz pokrajine Trentino na največji dirki spet prinesel zmago v deželo kolesarstva. V 14. etapi je bil najmočnejši v ubežniški skupini.

Trentin, ki je sicer predzadnji mož vlaka prvega šprinterja sveta Marka Cavendisha, je dan premora za njegovega kapetana izkoristil v slogu prekaljenega mojstra pobegov. Potem ko se je priključil napadu Jensa Voigta in Davida Millara, je konservativno kolesaril ves čas. Tudi v zadnjih treh kilometrih, ko je kazalo na zmago Juliena Simona, je ostal ledeno miren in preračunljiv. Ves čas je bil v ozadju in tvegal, da bo ostal brez uvrstitve v deseterico, na koncu pa je prelisičil Švicarja Michaela Albasinija in slavil zmago. Celo športni direktor Omege-Quick Stepa Patrick Lefevere je misli, da je zamudil akcijo za zmago.

»Ko delaš s kolesarji, kot je Cavendish, se veliko naučiš. Potrpežljivo sem čakal na svojo priložnost. Jasno mi je bilo, da imam energijo le za šprint. Dan prej sem se namreč nagaral ob zmagi Cavendisha. V prvih dveh urah je bila hitrost izjemna – 47 km/h, na predzadnjem klancu sem mislil, da sem že odpadel, a sem ujel skupino. Ko sem videl na ciljni črti, da je za menoj stal Albasini, sem si rekel – 'porca miseria', saj ni mogoče, zmagal sem,« je komentiral razplet, v katerem je zmagal po vzoru rojaka Alessandra Petacchia, sicer zadnjega italijanskega zmagovalca na Touru (leta 2010) in Lyonu (2003). Trentin je v Lyonu prvič zmagal med profesionalci, med mlajšimi člani je zaznamoval kariero z zmagoslavjem na VN Liberazione, leta 2011 v Rimu.

Favoriti s Chrisom Froomom na čelu so imeli lenoben dan. Kolesarili so v ritmu Skya, na katerega pa ubežna skupina ni vplivala, ker med osemnajsterico ni bilo nevarnega ubežnika za visok skok v skupni uvrstitivi. Danes čaka Frooma, Contadorja, Mollemo in navsezadnje tudi Valverdeja vzpon na Mt. Ventoux, enega izmed najstrašnejših na Touru (predogled etape v spodnjem videu). Osamljeni vetrovni vrh v Provansi je tudi eden od simbolov francoske pentlje. Pred kolesarji je najdaljša etapa Toura (242,5 km), zadnjih 20,8 kilometra bo cesta peljala v »nebo«, na 1912 metrov visoki vrh, kjer so se rojevali šampioni Toura (Merckx, Bernard, Gimondi in Contador), a tudi umirali (leta 1967 Britanec Tom Simpson).

Rekord vzpona iz Bedoina ima Španec Iban Mayo, ki je leta 2004 na Kriteriju Dauphine premagal vzpon v 55 minutah in 51 sekundah. Nazadnje je zmagal Španec Juan Manuel Garate (2009), pred njim pa so bili v novejši zgodovini najboljši na vrhu Richard Virenque (2002), Marco Pantani (2000) in Jean Francois Bernard (1987).