Po treh obetavnih nizih zlom slovenskega sistema

Odbojkarsko EP: Slovenci odščipnili niz svetovnim prvakom Poljakom (1:3) in imeli zaključno žogo še za drugega.

Objavljeno
11. oktober 2015 01.09
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Varna – Če je slovenski selektor Andrea Giani že po prvem dvoboju odbojkarskega EP v Varni, ki se je končal s prepričljivo zmago nad Belorusijo, razpredal o dveh obrazih svojih izbrancev, je imel sinoči (1:3 proti Poljski) še razlog več, da je zmajeval z glavo v tej smeri. Po treh korektno odigranih nizih, v drugem in tretjem so kljub napakam celo prekosili sami sebe, so namreč naši fantje v zadnjem čustveno pregoreli in se predali z malo boja.

Da je Poljska, čeravno najbolj odbojkarska evropska država in navsezadnja lanska svetovna prvakinja, premagljiva, so Slovenci dokazali že v kvalifikacijah, ko so jo v enem od dveh dvobojev spravili na kolena. Skalp so ji sneli tudi v polfinalu letošnje evropske lige, toda ne udarni zasedbi, temveč rezervistom. Naši fantje so verjeli vase, kar se je dobro odražalo na parketu v prvih treh nizih.

Šest reprezentanc na tem EP nastopa pod taktirko tujih selektorjev, dve izmed njih sta si stali nasproti sinoči v Palači kulture in športa v Varni. Tako Italijan Andrea Giani kot Francoz Stephane Antiga sta bila svojčas trofejna igralca svetovnega kalibra, Giani je šest let starejši, Antiga pa štiri centimetre višji. Tudi med njima se je torej razplamtel dvoboj za prestiž, med njunima četama še toliko bolj.

Obe zasedbi sta prvi dan končali brez oddanega niza, medsebojni obračun pa so bolje začeli favorizirani Poljaki, ki so znali unovčiti svoje najmočnejše orožje, začetni udarec, in že do drugega tehničnega odmora, pri katerem so bili šest točk spredaj, primazali tri ase. Po solo bloku Danijela Koncilje na tekmečev penal so se Slovenci približali le še na -2, a s tem spet podžgali nasprotnike, pri katerih je bil v tem delu najbolj razigran korektor z živalskim odrivom Bartosz Kurek.

V drugem nizu ga domala ni bilo videti, v prvi plan je stopil kapetan Michal Kubiak, medtem ko so si v naši vrsti vsi trije zunanji napadalci dokaj enakovredno razdelili plen. Domala ves niz je bil izid poravnan, v infarktni končnici pa so Gianijevi izbranci izkoristili peto zaključno žogo za trdo prigaran častni niz. Tretji del ni obetal drame, do kakršne je nato prišlo v finišu. Poljaki so vodili že s 24:19, nakar so tekmeci ob začetnem udarcu kapetana Tineta Urnauta vpisali kar šest točk zapovrstjo in se dokopali celo do zaključne žoge, ki pa je letela v prazno, zadnji dve točki je vpisal Kubiak in vendarle niz pospravil pod streho.

V zadnjem pa so Poljaki stresli vso jezo, ki se je kopičila v njih, na nasprotnike, ki se jim je sesul sistem, Giani pa je – sploh prvič, odkar vodi slovensko reprezentanco – izgubil živce in se izkričal na razglašene fante. Ni pomagalo, tekmeci so v tem delu kraljevali pri bloku (7) in začetnem udarcu (štirje asi), Slovencem pa nista pomagala niti aduta s klopi Gregor Ropret in Alen Šket. Najučinkovitejši pri poražencih je bil vnovič Klemen Čebulj (na fotografiji).

Danes še z Belgijo

Ne glede na razplet današnje (ob 14. uri) zadnje tekme skupine C z Belgijo pa je že jasno, da si je Slovenija – drugič doslej na evropskih prvenstvih – zagotovila mesto v izločilnih bojih, saj bo zasedla najmanj tretje mesto in si s tem tlakovala pot v repešaž za četrtfinale. Bo pa današnji dvoboj odločal o izhodišču in o tem, kdo bo naletel na vsaj na papirju lažje premagljivega nasprotnika. Gre za reprezentanci podobnega kakovostnega razreda, ki jima do ozkega evropskega vrha manjka le še korak, imata pa v svojih vrstah nekaj izstopajočih posameznikov, Belgija denimo visokega sprejemalca Sama Derooja in učinkovitega blokerja Pietra Verheesa. Če bi sodili po odporu Poljakom, so v prednosti Slovenci, zato pa tekmeci toliko bolj računajo na spočitost in svežino, saj so včerajšnji dvoboj odigrali že popoldne in ga za nameček bliskovito spravili pod streho (3:0 nad Belorusijo).