Podvojili število finalov

Štirje slovenski telovadci uspešni v kvalifikacijah Dohe.

Objavljeno
24. marec 2016 23.22
Tea Belak Ljubljana 18.4. 2014
Saša Verčič
Saša Verčič

Ljubljana – Dva finala z uvodne tekme svetovnega pokala v Bakuju so slovenski telovadci na drugi letošnji postaji v Dohi pričakovano podvojili. Potem ko sta bila Rok Klavora in Tjaša Kysselef še drugič letos uspešna v kvalifikacijah, sta se navkljub težavam v pripravljalnem obdobju med osmerico uvrstila tudi Sašo Bertoncelj in Teja Belak.

Kar nekaj dvomov je prevevalo Saša Bertonclja, potem ko se je dolgo mučil z bolečinami v komolcu in ko mu je marsikdo – ko je tekal od zdravnika do zdravnika – že namignil, da morda niti ne bi bilo napak, če bi vrgel puško v koruzo. A glede na vse, kar se je dogajalo, se je prva njegova tekma po pol leta razpletla zelo dobro. V kvalifikacijah je na konju z ročaji z oceno 14,900 zasedel 5. mesto, na kar je tudi računal ob »normalnem« razpletu, torej da se mu nič pretirano ne zalomi. Ob tem se je seveda zanašal na svoje dolgoletne izkušnje, saj se na število ponovitev te sestave ni mogel, ker jih prav veliko pač ni bilo …

»Celotnim sestavam se nisem posvečal, to v zdravstvenem stanju, v kakršnem sem bil, ni bilo možno. Mislim, da sem to kvalifikacijsko vajo na treningu izvedel enkrat ali dvakrat. Malce negotovosti je tako bilo, seveda pa imam na drugi strani že toliko 'kilometrine', da sem vedel, da lahko opravim nastop brez velike napake, saj tako katastrofalno le nisem pripravljen. Je pa res, da v primerjavi s prejšnjimi leti sezone tokrat ne začenjam zelo pripravljen,« je razmišljal Bertoncelj, dobro zavedajoč se, da je rezerv – razumljivo – še zelo veliko. »Vidi se, da nimam v rokah dovolj ponovitev prvin, s katerimi sem se spet začel ukvarjati šele sredi februarja, glede na to in na nižjo izhodiščno oceno sestave pa sem po takšnem razpletu kvalifikacij težko slabe volje. Res sem zelo vesel,« je še dodal Bertoncelj.

Z veliko manj pomislekov se je v Katar odpravil Klavora, saj je na prvi tekmi prikazal dobro pripravljenost, v Dohi pa je nadaljeval v bakujskem slogu. V kvalifikacijah, ki jih je dobil nekdanji dvakratni svetovni prvak Diego Hypolito, je na parterju osvojil 3. mesto (15,100), pri čemer je imel po sodniškem mnenju eno najlepših izvedb. »Res lep nastop, brez večjih napak in ocena je temu primerna,« je komentiral Klavora, ki si želi seveda tudi danes med najboljšo trojico, če bo za to potrebna nekoliko težja sestava, ima v rezervi tudi to.

Za najvišjo slovensko uvrstitev pa je včeraj poskrbela druga povratnica po poškodbi Teja Belak, ki ni nastopala vse od svetovnega prvenstva. Kljub temu treme ni imela oziroma jo je imela do uradnega treninga, na katerem pa ji je šlo na preskoku tako dobro, da je izginila, seveda pa je nastopila z lažjima skokoma, kot bi si želela. »Ta dva skoka sta mi tako lahka, da ne potrebujem treninga. Z obema sem zelo zadovoljna, lahko pa še popravim doskok,« je ocenila Belakova, ki danes pričakuje izenačen boj, v katerem izstopa le Giulia Steingruber. Ljubljančanka se je včeraj prebila takoj za Švicarko (14,250), medtem ko je Tjaša Kysselef osvojila 5. mesto (13,625).

Slednja ni bila tako uspešna na gredi in parterju, Belakova pa ne na bradlji in gredi, medtem ko so nastope že končali Žiga Šilc (parter), Jure Pavlica (konj z ročaji), Ivana Kamnikar (dvovišinska bradlja) in Alen Dimic (drog, bradlja).