Pogumen dovolj, za Cotta & Co. Zavec potrebuje še srečo

Boksar Dejan Zavec bo v prihodnje slalomiral med veltersko in superveltersko kategorijo. Navdihuje ga tudi »vesoljec«.

Objavljeno
20. oktober 2014 01.37
Borba za evropskega prvaka, Dejan Zavec in Ferenc Hafner, 17.10.2014, Maribor
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Maribor – Najboljši slovenski boksar Dejan Zavec je imel pred petkovim dvobojem z Madžarom Ferencem Hafnerjem več odprtih vprašanj, na katera je po zaslugi prepričljive zmage in osvojitve naslova evropskega prvaka v supervelterski oziroma polsrednji kategoriji (do 69,85 kg) združenja WBO dobil večinoma pozitivne odgovore. Z njimi si je še dodatno okrepil samozavest in že začel izzivati zveneča imena.

»Obračun s Ferencem sem vzel kot preizkus, ali je vse na pravem mestu. Zanimalo me je, do kam lahko grem, da bom zanesljivo zmagal in pri tem ne bom pokuril preveč energije. Razpletlo se je še bolje, kot sem pričakoval, saj sem do lovorike prišel tako rekoč brez praske. To je zelo pomembno, saj bi se lahko tako že kmalu spet povzpel v ring. Ker nisem več rosno mlad, si pač ne morem privoščiti, da bi na naslednji dvoboj znova čakal leto dni,« je po že svoji 34. profesionalni zmagi in 19. z nokavtom (v statistiki ima le tri poraze) razmišljal 38-letni Ptujčan.

Ob tem je pristavil, da bo moral naslednjič zagotovo še višje zavihati rokave. Nič čudnega, ko pa meri na svetovni vrh. »Zanimajo me le še zveneča imena, v ZDA ali Sloveniji, pri čemer se zavedam, da je kaj takega pri nas na žalost skorajda neizvedljivo,« je omenil Zavec in pripomnil, da je naslov evropskega prvaka minimalna podlaga za pridobitev odmevnejšega obračuna. Pričakovati je namreč, da se bo s tem pasom vsaj na lestvici združenja WBO prebil med elitno petnajsterico izzivalcev svetovnega prvaka. V supervelterski kategoriji si lovoriko ta čas lasti še neporaženi Američan Demetrius Andrade (21 zmag, 14 s k. o.), v velterski pa filipinski superzvezdnik Manny Pacquiao (56 zmag, 38 s k. o., 2 neodločena izida, 5 porazov).

Na vprašanje, koga bi sam izbral, če bi lahko izbiral, je kot iz topa izstrelil, da seveda vsi boksarji sanjajo o dvoboju s Pacquiaom ali ameriškim šampionom Floydom Mayweatherjem (47 zmag, 26 s k. o., brez poraza). Mimogrede: za njun medsebojni spopad naj bi po nekaterih podatkih ponujali že 300 milijonov dolarjev!? »Tudi sam ne bi imel nič proti, če bi mi priskrbeli obračun bodisi z Mannyjem bodisi s Floydom,« je »Mr. Sympathikus« povedal v smehu in dodal, da je ob Mayweatherju in Pacquiau še veliko zanimivih imen, s katerim se ne bi branil stopiti v ring.

»Pri tem imam v mislih predvsem Saula Alvareza (44 zmag, 31 s k. o., 1 neodločen izid, 1 poraz), Britanca Kella Brooka (33 zmag, 22 s k. o., brez poraza) in Miguela Cotta (39 zmag, 32 s k. o., 4 porazi), pa še kdo bi se našel. Pravijo, da sreča spremlja pogumne, zato tudi razmišljam tako drzno. Poguma imam dovolj, potrebujem še nekaj sreče, pa bom dobil dvoboj, ki si ga želim. Računam, da mi bo pri iskanju tekmeca z zvenečim imenom v veliko pomoč tudi moj ameriški zastopnik Lou DiBella, se pa zavedam, da je treba srečo iskati oziroma izzivati sam,« je pojasnil slovenski as in priznal, da je že malce izbirčen, poleg tega pa se mu – ker ni več najmlajši – tudi malo mudi.

Med drugimi ga navdihuje tudi ameriški »vesoljec« Bernard Hopkins, ki iz dvoboja v dvoboj (naslednjega bo imel 8. novembra proti Rusu Sergeju Kovaljovu) podira mejnike, saj je pri skoraj petdesetih letih (!) najstarejši svetovni prvak v zgodovini boksa. »Bernard je res neverjeten, a je treba ob tem reči, da je v njegovi (poltežki) kategoriji vendarle lažje vztrajati tako dolgo. V moji(h) so nekje 40. leta najvišja rdeča zgornja meja,« je presodil Zavec, ki bo v prihodnje »slalomiral« med dvema kategorijama – v velterski in supervelterski –, ker ima tako več možnosti, da prej dobi odmeven dvoboj. Ob tem je poudaril, da upa na superveltersko, v kateri se pri hujšanju ni tako izčrpaval kot v velterski, nemški trener Dirk Dzemski, navdušen nad predstavo svojega slovenskega varovanca (»Zmagal je z zelo malo prejetimi udarci ...«), pa se je pošalil, da bi lahko Zavec s svojo močjo in neverjetno željo boksal tudi v srednji (do 72,574 kg) in poltežki kategoriji (do 79,378 kg) ...