Politik Pacquiao brez Ria

Ker se želi povsem posvetiti politični karieri, se je filipinski boksarski zvezdnik odpovedal olimpijskemu nastopu.

Objavljeno
27. maj 2016 12.30
PHILIPPINES-VOTE-PACQUIAO
J. P.
J. P.

Manila - Filipinski boksarski zvezdnik Manny Pacquiao se je moral zaradi pravkar tlakovane politične kariere - nedavno je bil izvoljen v senat, še vedno se spogleduje tudi s predsedniško funkcijo, na vsak način pa se želi odslej aktivneje posvetiti politiki - odpovedati nastopu na avgustovskih olimpijskih igrah v Riu. Odločitev je padla po tehtnem premisleku, saj so dobili tudi poklicni boksarji zeleno luč za nastop na olimpijskem turnirju. S tem so Filipini ostali brez glavnega kandidata za odličje najžlahtnejšega leska.

»Odločil sem se, da bom vse sile usmeril v politično kariero. To dolgujem volilcem,« je neomajen 37-letni osemkratni svetovni prvak in narodni heroj v domovini, ki pa športnih vrat vendarle še ni povsem zaprl. Ne izključuje namreč povsem povratnega spektakla za zajetno vrečo novcev z ameriškim hedonistom Floydom Mayweatherjem, o čemer pa bo boksarski svet odločal na kongresu v Lozani prihodnji teden. Priljubljeni Pacman je že pred časom razkril, da je bila njegova zmaga nad Američanom Timothyjem Bradleyjem prejšnji mesec zadnja v njegovi karieri, ravno zato, ker se umika v politiko.

Filipini so sicer olimpijski palček, saj so od krstnega nastopa v Parizu leta 1924 osvojili devet srebrnih in bronastih odličij, od tega pet v boksu. Manny olimpijske izkušnje še nima, bil pa je zastovonoša leta 2008 v Pekingu. Doslej se je na igre v Riu kvalificiralo enajst filipinskih športnikov, dva iz boksarskih vrst.