Pomembna je zmaga, ne pa, kdo prispeva točke

Slovenski igralci namiznega tenisa danes v Belgiji začenjajo lov za 1. kakovostnim razredom na ekipnem evropskem prvenstvu.

Objavljeno
06. marec 2017 23.21
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Pred slovensko moško namiznoteniško reprezentanco v postavi Bojan Tokič, Darko Jorgič, Deni Kožul in Jan Žibrat je trenutek resnice: danes (18.30) jo v Gentu čaka odločilni kvalifikacijski dvoboj skupine H za preboj v prvo kakovostno skupino septembrskega ekipnega EP z Belgijo.

V igri so trije scenariji in vsi so enako mogoči. Slovenci lahko z zmago osvojijo celo 1. mesto v skupini in se tako neposredno prebijejo v prvi kakovostni razred, v primeru poraza z vsaj eno osvojeno točko in končnega 2. mesta bi šli v dodatne kvalifikacije, če pa ne bodo izvlekli niti ene posamične zmage, lahko zdrsnejo na 3. mesto, ki septembra zagotavlja mesto v drugem razredu EP.

Igralci optimizem črpajo iz dejstva, da so dvakrat na kolena spravili favorizirano Poljsko, ki je bila dvakrat boljša od Belgije. Logični izračun enačbe namiguje, da bi morali biti torej danes v vlogi favorita izbranci Jožeta Urha, a so Belgijci v prejšnjem medsebojnem obračunu novembra v Novi Gorici zmagali s 3:1. Če bodo igrali v enaki zasedbi kot tedaj, so tudi višje rangirani na svetovni jakostni lestvici – vsi so namreč v dvestoterici, medtem ko ima po drugi strani Slovenija v svojih vrstah najvišje uvrščenega igralca.

Tokič je 45. loparček sveta in 23. Evrope. Njegov prispevek je novembra manjkal, saj je šel dvakrat za mizo, a obakrat ostal praznih rok, častno točko je prispeval Jorgič, ki je dobro pripravljenost dokazal tudi z zmago na nedeljskem DP v Puconcih. »Računam, da bo Bojan tokrat odigral dobro, potem tudi rezultat ne bi smel izostati. Enako velja za ostale fante. Osebno mi je povsem vseeno, kdo zmaga in kolikokrat, pomemben je le končni rezultat. Motiv, igranje v prvi jakostni skupini na EP, je zadosti velik, da bi moral delovati stimulativno na igralce,« je prepričan selektor Urh.

»Belgijci so zelo neugodna ekipa s tremi levičarji. Rezultat s prejšnje tekme ni bil merodajen, saj je Jorgič premagal tekmečevega prvega igralca, a smo vseeno pokleknili. Da Tokič dvakrat izgubi, ni realno, se pa lahko zgodi tudi njemu. Zadosti je le majhen padec zbranosti in se stvari obrnejo na glavo. To le dokazuje izenačenost skupine. Seveda je čutiti pritisk in morda tudi breme po vsem, kar smo storili doslej. Iz avtsajderja smo se prelevili v favorita skupine. Teoretično bi morali biti neobremenjeni, saj lahko le veliko pridobimo, a te takšna priložnost ne pusti povsem hladnega. To bo tudi test stabilnosti v glavah,« dodaja Urh.

»DP je vselej specifično, Darko je upravičil vlogo favorita, Deni pa izgubil proti Urošu Slatinšku, torej imamo še kar nekaj starejših igralcev, ki znajo odigrati dobro. A bo dvoboj z Belgijo nekaj čisto drugega. Dvorana bo verjetno nabito polna, že nedeljski finale DP je videlo 600 gledalcev. Domači morajo zmagati in bodo štartali na polno, mi pa bomo morali zdržati nalet in ves pritisk. Bojan si je po MP Katarja, na katerem ni bil najboljši, vzel teden dni za mirno pripravo,« ne slepomiši selektor.

Danes pa bodo ob 17. uri v Dravogradu aktivne tudi Slovenke, ki v dvoboju z Anglijo lovijo dodatne kvalifikacije. Državna prvakinja Alex Galič, Manca Fajmut, Tamara Pavčnik in Ana Tofant za napredovanje potrebujejo zmago z vsaj 3:1, morda bo zadostovalo tudi 3:2. Obe zasedbi sta doslej po dvakrat pokleknili pred evropskimi prvakinjami Nemkami.