Ponočnjaka Hamiltona čaka rekordna pogodba

Svetovni prvak v F1 je priznal, da se je ob koncu sezone preveč sprostil. V letu 2018 spremembe zgolj kozmetične narave.

Objavljeno
29. november 2017 00.34
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – V petek bodo Lewisu Hamiltonu na gala prireditvi na sedežu FIA v Parizu tudi uradno izročili trofejo za osvojitev naslova svetovnega prvaka v formuli 1, nakar bo Anglež začel pogajanja z Mercedesom o novi pogodbi, ki naj bi mu navrgla rekordnih 50 milijonov evrov na leto. Strokovnjaki mu medtem očitajo, da ga pretekle izkušnje niso izučile, ker se je ob koncu sezone spet vdal nešportnemu življenju.

Hamilton si je dal že pred VN Mehike, na kateri si je kljub devetemu mestu zagotovil četrti naslov svetovnega prvaka, dal duška. V Braziliji si je v kvalifikacijah privoščil trčenje in bil četrti, nazadnje v Abu Dabiju ni mogel resno ogroziti zmage Valtterija Bottasa. Pred tem je dobil pet dirk od šestih. Padec forme je bil več kot očiten.

Hamilton je priznal, da so bili slabši rezultati posledica burnih zabav, ki si jih je privoščil, ko je izpolnil cilj. Očitno je pozabil, kako se mu je to maščevalo v prejšnji sezoni. Ko je leta 2015 prišel do tretjega naslova, je na zadnjih treh dirkah zmago prepustil Nicu Rosbergu, ta pa je potem dobil tudi prve štiri preizkušnje naslednje sezone in se ni več ozrl nazaj na poti do lovorike. Hamilton sicer zatrjuje, da se je tokrat skušal izogniti temu scenariju, vendar ni bil prepričljiv.

»Nimam skrbi, takšen pač sem. Ko enkrat osvojiš prvenstvo, se v glavi nekaj zgodi. Teden po Mehiki sem bil veliko po zabavah. Še vedno sem bil relativno dober na stezi, vendar ne morem reči, da sem bil stoodstotno pri stvari. Nisem imel toliko spanca, zato tudi energije ni bilo dovolj. Želel sem imeti enak pristop kot vedno, toda če priprava ni optimalna, ne moreš pričakovati enakega rezultata. Vendar ne bojte se zame, v naslednjem letu bom prav takšen, kot sem bil v drugi polovici te sezone,« navijače, šefe in sponzorje pomirja najuspešnejši Britanec v formuli 1, ki je teden po dirki v Mehiki preživel v nočnih klubih s prijatelji v Miamiju, kamor se je odpeljal s svojim zasebnim letalom, nakar se je podal še na Machu Picchu v Peruju in staknil prehlad.

Šef Mercedesovega moštva Toto Wolff ne dvomi o svojem adutu št. 1 in ne pričakuje težav glede podaljšanja sodelovanja. »Več kot očitno je, da smo mi Lewisova najboljša izbira in da je on najboljša izbira za nas. Dobro nam gre skupaj, naj takoj ostane še nekaj let,« pravi Avstrijec, ki naj bi 32-letnemu Hamiltonu pripravil triletno pogodbo, torej tudi za sezono 2021, ko naj bi se v formuli 1 zgodili tektonski premiki. Že v naslednji bo nekaj sprememb, zato je težko napovedati razmerja moči. »Naš avto je bil kot muhasta diva. Divo želimo ohraniti, ob tem pa se znebiti njenega muhastega značaja,« dodaja Wolff.

Tudi Ferrarijevega voznika Kimija Räikkönena ne skrbi Mercedesova popolna prevlada v Abu Dabiju: »To je bila zgolj ena dirka. Tudi mi smo imeli svoje. Drugo leto bomo vsi imeli nove dirkalnike, veliko bo novosti, zato sem optimist.«

2018: več kamer in gum, manj motorjev in bencina

Med novostmi je tudi, da je Pirelli pripravil kar sedem različnih gum za suho stezo, vsaka bo označena s svojo barvo, najmehkejša različica z rožnato. Navijači se bojijo, da bo spremljanje tekem še bolj zapleteno, a morda bo tako več prehitevanj, kar je glavni cilj novih lastnikov F1 iz ameriške firme Liberty Media, ki si na vse pretege prizadevajo zasukati krivuljo in povečati priljubljenost paradnega motošporta. V ta namen načrtujejo vgradnjo 360-stopinjskih kamer na vse dirkalnike. K povečanju negotovosti naj bi prispevalo zmanjšanje maksimalnega števila motorjev v sezoni s štiri na tri, pa tudi še strožje omejitve porabe gorica. Vseeno bodo dirkalniki ostali podobni, če odštejemo sistem halo za zaščito voznikov, ki pa bo zgolj kozmetične narave. Velike spremembe se obetajo šele leta 2021 po izteku obstoječe pogodbe med FIA in moštvi. Zastavlja pa se vprašanje, ali Američani dovolj dobro razumejo bistvo formule 1 in ali je smiselno vsiljevati sistem enakih možnosti, kakršen velja v ameriških profesionalnih ligah. P. Z.