Popolno tveganje za napad na stopničke

Damir Dugonjić danes ob 18.34 v finalu na 100 m prsno ni v najožji družbi kandidatov za vrh.

Objavljeno
19. avgust 2014 03.45
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Berlin – Navzočim v slovenski reprezentanci se je prvi dan prvenstva odvalil kamen od src, saj je Damir Dugonjić – nesporno naš udarni adut, a očitno manj konkurenčen kot pred letom – dosegel cilj uvodne uvrstitve v finale. S šestim časom polfinala bo danes ob 18.34 nastopil med elitno osmerico na 100 m prsno.

Če bi koledar zasukali za leto ali dve v preteklost, bi hitro spoznali, da je bilo ugibanja o tekmovalni pripravljenosti našega najboljšega plavalca precej manj kot pred včerajšnjim uvodnim dnevom prvenstva v nemški metropoli. Na prejšnjem tekmovanju stare celine, spomladi 2012 v Debrecenu, o uvrstitvi v finale nihče med poznavalci ni dvomil (povrhu si je priplaval sklepni nastop z najhitrejšim časom polfinala), lani na SP v Barceloni je bil vnovič v najožjem krogu kandidatov za kolajne. A ta se mu je za las izmuznila, dve 4. mesti – na 50 in 100 m prsno – sta bili kajpak v boju s svetovno elito vrhunski uvrstitvi, a ko športnika ni na stopničkah, je pač hitro pozabljen …

In letos? Dopoldansko predtekmovanje prvega dne na 100 m prsno, v katerem je bil koroški as 12., je le potrdilo namigovanja o slabši tekmovalni pripravljenosti za prvenstvo kot v prejšnjih letih. Vnovič je bilo na dlani, da je bila njegova vrnitev iz ZDA k domačem trenerju Matiji Medvešku na Ravne vendarle prepozna. Zato je pozneje v napetem polfinalu sledila živčna vojna, ki pa se je na koncu vendarle srečno razpletla za našega vodilnega reprezentanta. S časom 1:00,87, sekundo in 21 stotink slabšim od njegovega državnega rekorda s SP 2009, je zasedel 6. mesto in po počasni prvi polovici vendarle prikazal nekaj svoje znamenite končnice, v kateri pogosto razoroži tekmece.

A v prvi analizi polfinalnega nastopa je odkrito priznal: »Tudi v teh zadnjih metrih, ko pospešujem, sem bil lani bolj zanesljiv.« A pred njim je vendarle tako novi finale, česar se zelo veseli: »Prav sleherni finalni nastop me prevzame, vedno gre za novo zgodbo, ko prideš v družbi najboljših pred štartni kamen, poskusiš kar najbolj uživati.«

Po včeraj videnem je jasno, da Britanec Adam Peaty, čigar izjemno pripravljenost je Dugonjić opažal že med junijsko turnejo Mare Nostrum (Canet, Monte Carlo, Barcelona), ostaja udarni favorit. Stopničkam so sicer najbližje še Peatyjev rojak Ross Murdoch, Litovec Giedrius Titenis in Madžar Daniel Gyurta. Le ta četverica se je med 16 polfinalisti izkazala s hitrejšim plavanjem od minute. »Nikakršnega dvoma ni, da je Damir začel tokratno tekmo prepočasi. Vsaj pol sekunde bo moral v uvodnih metrih plavati hitreje in če bo to uresničil, bi ostal v boju za najvišje uvrstitve. Več bo moral tvegati,« nam je sinoči razkril njegov trener, tudi plavalec pa se po številnih izkušnjah z velikih tekmovanj dobro zaveda, da bi se zdaj kazalo odločno spopasti s konkurenco že od prvih metrov. Kajti dejansko je na dlani, da ta čas le ni tako močan kot pred enim letom, ko je učinkovito nadomeščal zamujeno v drugi polovici 100-metrske preizkušnje.

Hkrati pa se tudi tolaži. »Za finale nikdar ne veš, kaj se lahko zgodi. Ta čas mi je pomembno, da sem spet med osmerico in da ne čutim več nikakršnega bremena. V glavi imam urejene zadeve, tudi pred polfinalnim nastopom sem poskusil ponoviti način obnašanja in priprave kot pred enim letom na SP v Barceloni,« je še omenil, si zaželel daljši spanec kot v prvih berlinskih dneh in napovedal, da bo dopoldne za hip skočil v vodo, nato pa se spočil za najodmevnejši nastop doslej v sezoni.

Že včerajšnji uvodni finalni večer je ponudil več zanimivih zgodb na vrhu. Posebej je odmevala že tista po prvi finalni preizkušnji, plavanju moških na 400 m prosto. Srb Velimir Stjepanović, star 21 let, ki že od rojstva živi v Dubaju, se je veselil svoje prve kolajne na velikih tekmovanjih, povrhu je prav prepričljivo osvojil zlato. Naslov najboljše pa je na 400 m mešano ubranila Katinka Hosszu, ki si je za to prvenstvo prijavila nastope v rekordnem številu desetih različnih disciplin!