Popravni izpit za strgane kopalke

Udarni slovenski plavalni adut Damir Dugonjić bo najprej nastopil na 100 m prsno.

Objavljeno
17. avgust 2014 16.58
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec

Berlin – Odštevanja je konec, pred smetano evropskega plavanja je začetek najpomebnejše tekme v sezoni. Nemčija petič doslej gosti prvenstvo stare celine in tako kot nazadnje pred 12 leti prav v Berlinu tudi zdaj slovenski tabor sanja o vsaj eni kolajni. Naš udarni adut Damir Dugonjić bo tekmoval že na današnji uvodni dan.

Prvenstvo se je resda uradno začelo že sredi prejšnjega tedna, toda tekmovanji v maratonskem in sinhroniziranem plavanju ponavadi še zdaleč ne pritegneta toliko pozornosti kot dogodki v 50-metrskem bazenu. Predvsem pa iz slovenskega zornega kota, saj naša reprezentanca že tradicionalno nima tekmovalcev v omenjenih dveh panogah.

Za začetek bodo tekmovalni vrvež okusili trije: Damir Dugonjić, Robert Žbogar in Martin Bau. Prvi je med omenjeno trojico kajpak pod najmočnejšim drobnogledom, ob štartu na 100 m prsno ga čaka popotnica 3. prijavljenega časa. Dosegel ga je pred enim letom na svetovnem prvenstvu v Barceloni in četudi gre zdaj »le« za boj z evropskimi tekmeci, je prepričan, da bo moral za novi podvig ponoviti lansko raven. »Verjamem, da bo za uvrstitev v finale spet treba plavati hitreje od minute. Kandidata za vrh sta zagotovo Britanca Adam Peaty in Ross Murdcoh (po prijavljenih časih sta ta dva plavalca višje od koroškega junaka), Madžar Daniel Gyurta se je letos umaknil od svoje discipline 200 m prsno in zdaj največ pozornosti namenja pol krajši razdalji, ne smem pozabiti na plavalce iz Litve, Italije in kajpak nemška aduta, v domači vodi še posebej dobro motivirana,« se dobro zaveda plavalec, ki bo proti koncu tedna branil evropsko lovoriko na 50 m prsno, a zdaj ga najprej čaka popravni izpit v omenjeni disciplini: na prejšnjem prvenstvu stare celine, pred dvema letoma v Debrecenu, je imel izjemno smolo, ko so mu strgane plavalke preprečile pot h kolajni …

V montažnem bazenu razkošnega berlinskega velodroma se dobro počuti, izginjajo tudi težave uvodnega dne, ko je bila postelja zanj sprva prekratka, tudi prvo kosilo v hotelu z ocvrtima perutnino in krompirčkom ni ravno z jedilnika športnikov. A najprej je vse skupaj, tako tudi rojaka iz dežele kralja Matjaža, potolažila na prav prisrčnem sprejemu slovenska veleposlanica Marta Kos Marko. »Da v prihodnje ne bi bilo težav z dolžino ležišča, ti podarjam tole priročno merilno napravo,« mu je predala metrsko čokolado, sicer pa so plavalci dobili še marcipanove nogometne žoge v barvah nemške zastave. »Da boste pač vedeli, kje ste in tako vsaj malo občutili evforijo v deželi, kjer je bilo ozračje med svetovnim nogometnim prvenstvom zares posebno,« je še dejala veleposlanica in za povrhu razveselila navzoče po tistem omenjenem nenavdušujočem kosilu. Miza je bila namreč v hipu polna tort iz elitne berlinske slaščičarne, posebej navdušujoča je bila – kot ponavadi na območju Nemčije – skutina.

A zabave je bilo kmalu konec, iz veleposlaništva je pot vodila na bazen. Tam se bo danes začelo zares, od jutrišnjega dne se bo borila tudi naša ženska vrsta s tekmicami od vsepovsod. Tudi s Katinko Hosszu, vrstnico Anje Klinar. Vrsto let se srečujeta na različnih tekmovanjih. Gorenjka je vesela, da se je po polletni odsotnosti vrnila v tekmovalni bazen, Madžarka pa je tu nenavadna rekorderka – prijavila se je namreč kar za 10 disciplin!

Slovenci danes na EP – moški: Bau (400 m prosto), Dugonjić (100 m prsno), Žbogar (50 m delfin).