Poraz, ki ga nihče pri ACH Volleyju ne jemlje kot tragedijo

Odbojkarji ACH Volleyja morajo preklapljati med DP in ligo prvakov, med katerima sta vsaj dva razreda razlike.

Objavljeno
20. november 2014 19.00
ACH Volley vs Asseco Resovia RZESZOW. Na sliki Kozamernik Jan. Ljubljana, 19. 11. 2014
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana – Tivolskega poraza v drugem dvoboju odbojkarske lige prvakov s prvim favoritom skupine C Rzeszowom nihče v taboru ACH Volleyja ni jemal kot nečesa dramatičnega. Trener Tomi Šmuc pa je še enkrat ponovil že izrečene besede: »Nič tragičnega ne bo niti, če evropsko sezono zaključimo s šestimi porazi.«

Upati, da bi se bilo – ob tretjinsko prirezanem proračunu in temeljito pomlajenem igralskem kadru – mogoče enakovredno kosati s podprvakom (vsaj) tretje najmočnejše lige na stari celini, bi bilo nekoliko iluzorno. Navsezadnje je ACH Volley delil usodo poljskega klubskega velikana Zakse, ki je pred tedni prav tako brez osvojenega niza pokleknila pred Rzeszowom, kar je lahko Ljubljančanom v uteho. »Vsi se znajdejo v težavah, kako igrati proti tej ekipi – zavoljo njene dolge klopi in raznolikosti. A se nima smisla izgovarjati na to, raje bi osvojil kakšen niz,« je poudaril trener slovenskih šampionov Šmuc, ki si je v igralski karieri kruh služil tudi na Poljskem, ravno pri Zaksi.

»V tej državi je odbojka trenutno najbolj v vzponu, dvorane so razprodane, finančni vložki neprimerljivi, priljubljenost panoge pa na vrhuncu, sploh odkar se je tamkajšnja izbrana vrsta nedavno okitila z naslovom svetovnega prvaka,« je poudaril mladi strokovnjak na ljubljanski klopi.

Vendarle pa razlika med sredinima tekmecema ni bila tako očitna, kot je, denimo, neskladje med poljsko in slovensko ligo. Toda ... »Igramo dva, tri obračune na teden v domačih tekmovanjih, vmes pa vsakih 14 dni ligo prvakov, ki je vseeno vsaj dva razreda višje. Če si lahko v domačem prvenstvu še privoščimo nekoliko manj tveganja pri začetnem udarcu, obenem pa bolj verjamemo v lastno igro v bloku in obrambi, je treba v LP enostavno več tvegati. Če bi tokrat manj, denimo pri servisu, bi tekmečeva srednja blokerja, ki sta bila že tako zelo suverena, dobila še več žog,« opozarja kapetan Andrej Flajs.

In ravno pri blokerjih je bila razlika tokrat najbolj očitna. Gostujoča, Piotr Nowakowski in Russell Holmes, sta skupaj zmogla kar 20 točk, medtem ko sta bila domača – Jan Kozamernik in kamerunski reprezentant Sem Dolegombai, ki ima vse telesne predispozicije, nima pa odbojkarske tehnike – povsem odrezana od igre, saj sta prispevala le sedem točk. Tehtnico je na stran Rzeszowa nagnil tudi še dosti učinkovitejši napad (razmerje v odstotkih 55:43), v ostalih prvinah igre so bili Ljubljančani vsaj kolikor toliko enakovredni, privoščili so si celo tri neizsiljene lastne napake manj kot nasprotnik.

Posebna zgodba je bil začetni udarec. »Najtežje se je navaditi na sprejem njihovih servisov s tal, ki res priletijo mnogo hitreje kot v domači ligi in na treningu,« poudarja Flajs, ki je več kot polovico servisov poslal v mrežo. »Morda je imel Andrej malo slabši dan, vsaj prva dva niza, nato se je popravil in izboljšal tudi odstotek uspešnosti. Ob tako vrhunski sprejemalski ekipi, kakršna nam je tokrat stala nasproti, moraš, če želiš kaj izvleči, pač tvegati pri začetnem udarcu, posledično pride do večjega števila napak, toda če pogledamo statistiko, smo bili v tem parametru celo malce boljši od Poljakov. Nič dramatičnega torej, vseeno pa smo storili preveč lastnih spodrsljajev, da bi vknjižili vsaj častni niz,« zatrjuje Šmuc.

Ta bi bil za gledalce, se strinjata sogovornika. »Enkratno. Po pravici povedano pred tekmo nisem vedel, kaj pričakovati: ali bo obiskanost bližja tisti v dvobojih DP ali v ligi prvakov pred štirimi, petimi leti. Navijači so me navdušili, škoda, ker nismo osvojili vsaj kakega niza zanje,« se je privržencem zahvalil kapetan, trener pa: »Upam, da gledalci vedo, da sta pred nami še dve, objektivno lažji domači tekmi v LP. Tretje mesto v skupini, ki zagotavlja nadaljevanje v pokalu CEV, po optimalnem scenariju pa celo preboj v izločilne boje LP, je še dosegljivo.«