Poraza odbojkarjev, ki ne povzročata skrbi

Slovenski odbojkarji v pripravljalnih dvobojih v Kanalu dvakrat pokleknili pred zdesetkanimi Srbi.

Objavljeno
12. maj 2014 03.07
tre*odbojka
J. P., šport
J. P., šport
Kanal – Že konec tedna se za slovenske odbojkarje, ki si po pravkar zapečateni klubski sezoni niti oddahniti niso mogli pošteno, na Poljskem začenjajo kvalifikacije za nastop na EP 2015. Dober pokazatelj forme izbrancev Luka Slabeta je bila po moči tretja evropska država Srbija, pred katero so naši fantje dvakrat pokleknili.

Igor Kolaković, njega dni (pred Slabetovo ero) tudi trener ACH Volleyja, je na severno Primorsko pripotoval v mešani zasedbi: s seboj je pripeljal nekaj zvezdnikov, ravno za prvi okus in za to, da je bila srbska izbrana vrsta še vedno magnet za igralce, sicer pa je igralski kader zakrpal s popolnoma anonimnimi (povečini) mladeniči iz domače lige. Kombinacija izkušenj in svežine, predvsem pa udarna napadalna trojka bratov Nikole in Uroša Kovačevića ter korektorja Saše Starovića sta bili dovolj, da so Slovenci s popolnim kadrom, ki ga ima Slabe ta čas na razpolago, dvakrat padli.

V prvem medsebojnem dvoboju bi bil končni razplet, ki ga je dal šele skrajšani peti niz, lahko tudi drugačen, saj sta bila tekmeca precej izenačena, odločale pa so malenkosti. Pri domačih je bil neustavljiv korektor Mitja Gasparini, pri gostih pa je Aleksa Brđović, ki je po rangu šele tretji srbski podajalec, a je dobil izdatno priložnost v obeh tekmah, polno zaposlil predvsem 21-letnega Uroša Kovačevića, ki si je svojčas pod Kolakovićem kruh služil tudi v Ljubljani, tokrat pa je prispeval za sprejemalca zavidljivih 23 točk.

V drugo je naš selektor priložnost v napadu ponudil tudi Alenu Šketu in Janu Pokeršniku, ki sta jo solidno izkoristila. Z izjemo tretjega niza, v katerem so naši fantje povozili tekmeca, je bila pobuda ves čas na strani Srbije, pri kateri se je kot adut s klopi s kar 21 točkami izkazal mladi član Crvene zvezde Dušan Petković, ki se razvija v vrhunskega korektorja. Tokrat ga ni znal zaustaviti niti na trenutke zelo uspešen slovenski blok, v napadu pa je bilo precej prometa na prvem tempu, kjer je velik del odgovornosti – ob odsotnosti standardnih Matevža Kamnika in Mateja Vidiča – moral nositi mladi bloker Danijel Koncilja.