Pošast z vzhoda proti Zavcu

Ptujski boksarski šampion Dejan Zavec se dogovarja za dvoboj z Armencem Sašo Jengojanom.

Objavljeno
17. februar 2015 23.24
Borba za evropskega prvaka, Dejan Zavec in Ferenc Hafner, 17.10.2014, Maribor
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Kakor vse kaže, se bo najboljši slovenski boksar Dejan Zavec kmalu spet povzpel v ring. V nekaterih tujih spletnih medijih, specializiranih za borilne športe, namreč poročajo, da se je Armenec Saša Jengojan, svetovni prvak v supervelterski kategoriji po različici WBF, odpovedal nastopu na aprilski prireditvi v zdaj domačem Gentu, da bi lahko boksal z našim šampionom.

To je Jengojan pred kratkim sporočil tudi prek družbenega omrežja facebook. »Po številnih ponudbah sem se odločil, da bom boksal v Sloveniji. Moj nasprotnik bo Dejan Zavec, večkratni medcelinski in celo svetovni prvak. Pomeril se je že tudi z nekaterimi vrhunskimi borci v ZDA, tako da me čaka huda borba. Toda obljubljam, da bom pas vrnil v Gent,« je med drugim zapisal skoraj 30-letni Armenec, ki na neuradni svetovni jakostni lestvici zaseda visoko enajsto mesto.

Kjer je dim, je običajno tudi ogenj. Tako je tudi v tem primeru, nam je potrdil Zavec (34 zmag, 19 s k. o., 3 porazi), ki si od 17. oktobra lani lasti naslov evropskega prvaka združenja WBO v supervelterski kategoriji (do 69,85 kg). »Dejansko je nekaj na tem. Z Jengojanom se namreč zares dogovarjava za obračun, ki naj bi se zgodil še to pomlad,« je povedal 38-letni Ptujčan.

Nadaljnjih podrobnosti ni želel razkrivati, ker o dvoboju nikdar ne govori, dokler nima vsega črno na belem. Je pa prikimal ugotovitvi, da bi utegnil biti Jengojan eden od petih najhujših tekmecev, kar jih je imel doslej. Da gre za vrhunskega boksarja, navsezadnje dokazuje tudi odlična statistika 29-letnega Armenca.

»La Bestia del Este« (Pošast z vzhoda), kakor se glasi njegov vzdevek, je namreč doslej v svojo korist odločil 31 dvobojev, od tega kar 21 z nokavtom. Ob tem ima še en neodločen izid in le en poraz, ki mu ga je konec septembra leta 2012 po točkah prizadejal Rus Aslanbek Kozajev. Najodmevnejši uspeh je dosegel 3. oktobra lani v Gentu, ko je v šesti rundi prisilil k vdaji Brazilca Andersona Claytona in osvojil šampionski pas združenja WBF.

Jengojan, ki je luč sveta ugledal 3. marca leta 1985 v Gjumriju, je šel pri devetnajstih s trebuhom za kruhom v Španijo, kjer je 21. novembra '08 s predčasno zmago nad Ukrajincem Denisom Žvilom uspešno prestal ognjeni krst v poklicnem ringu. Še istega leta se je preselil v Belgijo, kjer živi in trenira še zdaj. Visok je 183 centimetrov, kar pomeni, da je za debelih deset centimetrov višji od Zavca.

Zaradi prednosti, ki jo ima v višini, bi lahko proti »Mr. Sympathikusu« boksal le z razdalje, vendar pa to ni njegov slog. Ker pogosto išče borbo iz neposredne bližine, se nam – če bo seveda zares prišlo do njegovega dvoboja z Zavcem – obeta vrhunska boksarska predstava.