Pot je prava, a lansko opozorilo ni odveč

Slovenski odbojkarji v evropski ligi blestijo v napadu, popraviti bo treba začetke dvobojev in zmanjšati nihanja v igri.

Objavljeno
28. julij 2015 00.24
Šport
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Tudi lani so bili slovenski odbojkarji, enako kot letos, po šestih dvobojih evropske lige neporaženi. Kakšen je bil končni razplet (izpad v polfinalu in posledično samoodstrel selektorja Luke Slabeta), vemo. To je pravšnje opozorilo tudi za njegovega naslednika Andreo Gianija. Pomembno pa je, da je pot prava.

Pod taktirko nekdanje italijanske igralske ikone je vse predvidljivo. Natančno se ve, kdo je nosilec igre, kdo resna alternativa, kdo pa je zraven zgolj zaradi nabiranja izkušenj in kilometrine. Zdi se, da je Giani že zapečatil tudi udarno šesterko za oktobrsko EP v Bolgariji in Italiji, zgolj na sprejemalskem položaju še kolobari med trojico potencialnih kandidatov, med katerimi je domala nedotakljiv Klemen Čebulj, ki se mu že obrestuje individualno delo s selektorjem. Kapetan Tine Urnaut in Alen Šket – prvi nekdanji, drugi pa novopečeni član Latine v serie A – sta si minutažo razdelila tudi v dvobojih z Belorusi, oba pa sta močna člena slovenskega napada, ki je z naskokom najmočnejši adut te reprezentance, saj ni bil v šestih obračunih niti enkrat manj kot polovično uspešen.

Nedeljska druga tekma v Brestu je vnovič razkrila, da so Slovenci najbolj suvereni, ko zmagovalno vstopijo v niz, saj začetno vodstvo le izjemoma spustijo iz rok. Več preglavic jim povzroča lovljenje tekmeca, kar je bilo očitno v prvem in četrtem nizu. Na tem bo treba še delati, čeprav je Giani že zdaj zadovoljen z odzivom svojih izbrancev, ko se znajdejo v zagati. Napredek v igri je očiten, res pa je, da so bili vsi tekmeci doslej nižje rangirani, pravo vrednost bodo pokazali šele morebitni dvoboji z nasprotniki z enake kakovostne ravni, denimo Finci, Slovaki, Nizozemci ali navsezadnje Belgijci, s katerimi se utegnejo naši fantje na EP udariti za drugo mesto v skupini C, v kateri naj bi bilo prvo mesto že oddano Poljakom, zadnje pa Belorusom.

Vendar pa minuli konec tedna v Brestu ni bilo videti realne moči zasedbe selektorja Viktorja Sidelnikova, ki ni mogel računati na trenutno najmočnejši orožji Sjarheja Antanoviča, ki ga niti ni bilo v kadru, in Aleha Ahrema, ki je na parketu resda prebil nekaj minut, a je bil po izpuščeni celotni zadnji klubski sezoni (zaradi poškodbe) neprepričljiv. Prihajajoča dvoboja z Romunijo, ki to poletje ravno tako igra po sistemu toplo-hladno, pa bosta dala vedeti tudi, kako se v posebnih okoliščinah znajde slovenska vrsta. Zaradi rojstva hčerke bo namreč preostanek rednega dela izpustil standardni prvi (in povečini edini) korektor Mitja Gasparini, tako da bo Giani prisiljen uigravati nove taktične domislice. Možnosti je imel dve: iz sprejemalca v korektorja spet preobraziti enega od fantov, ki sta to v preteklosti že bila – Šketa ali Urnauta, ali pa priložnost ponuditi Calcitovemu najstniku Tončku Šternu, ki je doslej blestel v mlajših selekcijah. Selektor je včeraj že razkril, da bo v ogenj pahnil Šterna.

»Ni izgovora za naše slabše začetke. To moramo popraviti. Še bolj me moti, da zaostanka petih, šestih točk do konca nismo znali izničiti,« je o tem, kje je pred nadaljevanjem evropske lige v slovenski vrsti še manevrski prostor, razmišljal Gasparini, odlični mladi libero Jani Kovačič pa je njegove besede podčrtal: »Da začnemo slabo, ni posledica podcenjevanja, temveč dejstva, da glave niso na pravem mestu. To se nam stalno dogaja in to moramo popraviti. Da bomo mi tisti, ki bomo na štartu ušli in prednost zadržali do konca. Predvsem pa moramo biti konstantnejši, če želimo osvojiti evropsko ligo.«