Poti v Brazilijo še niso odpisali

Veslanje: Slovenci se še držijo slamice upanja za kvalifikacije.

Objavljeno
14. april 2016 21.14
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – Slovensko veslanje je pred kratkim doživelo še en večji udarec, ko je postalo jasno, da lahki dvojni dvojec, v katerem naj bi sedel lanski svetovni podprvak Rajko Hrvat, po neuspelem poskusu ni dobil zelene luči za nastop v olimpijskih kvalifikacijah. Nanje se bosta maja podala dva čolna, še enkrat toliko pa jih bo od danes nastopalo na svetovnem pokalu v Vareseju.

Časi, ko so bile kolajne samoumevne, nastopi na OI pa tako rekoč zagotovljeni, so minili, veslaški voz je zdrvel močno navzdol, dobre tri mesece in pol pred Riom je slovensko veslanje brez potnika za Brazilijo, a še s tlečim upanjem, da se skifistu Gašperju Fistravcu ali dvojcu Aleš in Janez Zupan posreči prebiti skozi šivankino uho. Veliko so pričakovali do lahkega dvojnega dvojca, v katerega je Hrvat jeseni ponovno sedel z Markom Bolho, a neuspešni nastop na regati v Piedilucu ni prepričal selektorja Dušana Juršeta, da je vredno s čolnom vztrajati še nekaj tednov, zato sta se Primorca vrnila vsak v svoj lahki skif, ki pa, zlasti na Hrvatovo razočaranje, ni del olimpijskega programa. »Večji del pripravljalnega obdobja sem preživel v dvojnem dvojcu, s selitvijo nazaj v enojec pa sem se moral sprijazniti. Lanski dosežki so za mano, a trening v dvojcu mi je kvečjemu koristil in kmalu bom tudi v enojcu že tisti pravi,« je sicer hitro vrgel pogled v naslednje tedne.

Zanj bo nastop v Vareseju tako bolj odskočna deska za nadaljevanje sezone v svetovnem pokalu, res pa je, da bo štart v Italiji odločilen tudi za zdaj še edina čolna, ki merita na kvalifikacije za OI. Fistravec in člana dvojca so namreč pred slabim mesecem dobili zagotovila, da bodo do Vareseja lahko v miru pilili formo, četudi so OI sila oddaljen cilj: pri enojcih bodo tja v kvalifikacijah denimo vodila le tri mesta. »Dvojec je sicer v Piedilucu nastopil nekoliko pod pričakovanji, vendar pa glede na solidne zaostanke še upam, da se bo razvijal. Za Fistravca pa je bilo logično, da bo nadaljeval v tem čolnu v svetovnem pokalu, saj je boljši kot lani. Med elito se bodo zdaj naši srečali z bistveno več kandidati za kvalifikacije, potem pa bomo lahko ocenili možnosti za naprej. Za oba čolna je odločilen svetovni pokal v Vareseju, kjer morajo popraviti napake iz Piediluca in predvsem dokazati sami sebi, da zmorejo več in da so konkurenčni. Hkrati pa meni priskrbeti podatke, s katerimi bi lahko potrdil nadaljevanje zgodbe,« je razkril Jurše.

V Varese je sicer dopotovalo 530 veslačev iz 47 držav, Fistravca pa bo na štartu pričakal večji del tekmecev iz olimpijskih kvalifikacij, med njimi lani peti s SP Hrvat Damir Martin in šesti Kubanec Angel Fournier Roudrigez, ki je bil leta 2014 bronast. »Prave forme in prav vrhunskih rezultatov pa ne pričakujem niti še v Vareseju. Tja sicer odhajam optimističen, saj sem pokazal napredek od lani, česar sem seveda vesel. So se pa od lani pojavili novi in hitri skifisti, ki bodo moji tekmeci na olimpijskih kvalifikacijah. V Vareseju bo tako prvi cilj obvladati prav njih,« pravi veslač s Štajerske.