Potočnik zadovoljen z rezultati v Dohi

Selektor plavalne reprezentance Miha Potočnik se je ozrl na preteklo svetovno prvenstvo v Dohi.

Objavljeno
08. december 2014 15.18
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Ljubljana - Člani slovenske plavalne reprezentance so se vrnili s svetovnega prvenstva v Dohi, kjer so po vrsti dosegali osebne rekorde, žal pa so ostali brez uvrstitve na zmagovalni oder.

Temu se je še najbolj približal najboljši slovenski plavalec Damir Dugonjić, ki se je tako na 100 metrov prsno kot tudi 50 metrov prsno uvrstil finale, tam pa zasedel peto oziroma četrto mesto.

Slovenski selektor Miha Potočnik je ob vrnitvi v domovino ocenil nastope na svetovnem prvenstvu in dejal, da ima mešane občutke:

»Lahko rečem, da so slovenski plavalci nastopili odlično. Popravili so sedem državnih rekordov, ob tem pa še 13 osebnih. Malo pa me spremljajo mešani občutki, saj sem pričakoval, da se bo s temi dosežki več kot trojici uspelo uvrstiti do želenega 16. mesta. Damir Dugonjić je upravičil vlogo prvega plavalca z dvema finaloma. Tudi Anja Klinar se je s 13. in 16. mestom na 400 m prosto in 400 m mešano med najboljše uvrstila dvakrat, končno pa je preboj uspel tudi Tjaši Vozel z dvema državnima rekordoma in uvrstitvijo med šestnajsterico. Na žalost je morala v dodatne izločilne boje, kjer je izpadla. Robert Žbogar, Martin Bau in Nastja Govejšek z državnimi rekordi ter Gaja Natlačen z osebnima rekordoma v obeh nastopih so upravičili svoje nastope tukaj,« je uvodoma dejal Potočnik.

Presenetilo ga je število rekordov

Selektor slovenske reprezentance je bil presenečen nad tem, kako so si na prvenstvu sledili novi svetovni rekordi, na koncu so jih udeleženci postavili kar 23: »Število svetovnih rekordov nas je malo presenetilo, prav tako pa gostota izidov in udeležba. A kot kaže, so plavalci končno sprejeli tudi svetovno prvenstvo v kratkih bazenih in očitno nas od zdaj naprej v 25- in 50-metrskih bazenih čakajo sama težka tekmovanja.«

Potočnik je spregovoril tudi o pomlajevanju slovenske reprezentance: »Treba pa bo narediti še kakšen premik v pravo smer. Ob izkušenih plavalcih so se mladi prebili na mesta med 16 in 30 in so blizu svetovni eliti. Manjka jim le še tisti zadnji korak. Je pa SP v Dohi dober opomin, da se bomo res dobro pripravili za svetovno prvenstvo poleti v Kazanu.«

Kot je pojasnil slovenski selektor, imajo v reprezentanci že v mislih naslednje svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Kazanu: »Načrtovane imamo dvojne višinske priprave. Prve v Španiji so že potrjene, lokacijo za druge še iščemo. Želim si tudi, da bi treninge nadgradili s kakovostnimi nastopi na tekmah v Eindhovnu, Rimu, na turneji Mare Nostrum, a je žal vse to pogojeno s finančnimi sredstvi na zvezi.«

Blestela Le Clos in Hosszujeva

Južnoafričan Chad Le Clos in Madžarka Katinka Hosszu, ki ju je Fina tik pred prvenstvom razglasila za najboljša plavalca na svetu, sta to potrdila tudi v Hamad Aquatic Centru v Dohi. Hosszujeva se je vpisala v zgodovino z osmimi posamičnimi medaljami, pri čemer je vse štiri zlate osvojila s svetovnimi rekordi. Tudi Le Clos je na zmagovalno stopničko stopil štirikrat, postavil en svetovni rekord, postal pa je prvi plavalec v zgodovini, ki je na enem tekmovanju zmagal na vseh treh tekmah v delfinovem slogu.

Med državami je prijetno presenetila Brazilija, ki bo čez leto in pol gostila olimpijske igre. Brazilci so osvojili kar sedem zlatih medalj, izstopala pa sta Felipe Franca Silva in Cesar Cielo. Po zaslugi Hosszujeve so bili na drugem mestu Madžari, sledijo pa Nizozemci in Južnoafričani. Največ odličij so sicer osvojili Američani, a le dve zlati.