Povratnik Phelps za Lochtejem, Isakovićeva solidno

Ameriški plavalni zvezdnik Michael Phelps je moral ob vrnitvi v bazene premoč priznati rojaku Ryanu Lochteju.

Objavljeno
25. april 2014 12.57
SWIMMING/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Phoenix - Oči plavalnega sveta so bile sinoči uprte v miting v Mesi, na katerem je spektakularno vrnitev uprizoril eden največjih in najtrofejnejših športnikov vseh časov, 18-kratni olimpijski zmagovalec Michael Phelps. Sloviti Američan je resda pokazal zavidljivo pripravljenost, a je moral v dvoboju na 100 metrov delfin premoč priznati reprezentančnemu kolegu Ryanu Lochteju.

Aktualni svetovni rekorder se je po 628 dneh tekmovalnega premora vrnil v bazene s finalnim časom 52,13, ki pa ni bil dovolj za Lochteja, ki je vpisal drugi najboljši letošnji dosežek na svetu (51,93). Danes Phelpsa, ki si je že zagotovil mesto tudi na ameriškem državnem prvenstvu in v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo prihodnje leto v Kazanu, čaka še nastop na 50 metrov prosto.

»Dosegel sem, kar sem si želel, saj sem si za cilj postavil rezultat okrog 52 sekund. Najvažneje pa je, da na tekmah še vedno uživam in se zabavam. Plavanje seveda še ni optimalno, zavesljaj še ni povsem pravi, obrat je bil eden najslabših v karieri,« je po vrnitvi hitel razlagati dobitnik 22 olimpijskih odličij. Lochte pa ga je dopolnil: »Če ob boku ne bi imel Michaela, tudi sam ne bi odplaval tega izida. Res sem vesel, da se je vrnil.«

V predmestju Phoenixa sta nastopili tudi dve slovenski plavalki. Boljša je bila Sara Isaković, ki se - tako kot Phelps - vrača po igrah v Londonu. S solidnim časom 57,55 je bila 25. na 100 metrov prosto, še višje pa se je z 1:02,23 zavihtela na 100 metrov delfin. Njena nekdanja reprezentančna kolegica Urša Bežan, ki se vrača po zdravstvenih težavah, pa je bila 54. na 100 metrov prosto in 27. na 400 metrov prosto.