Powell trdi, da je nedolžen, policija aretirala trenerja

Italijanska policija naj bi pri trenerju našla dokaze o prepovedanih sredstvih, med grešniki tudi Allison Randall.

Objavljeno
15. julij 2013 13.23
ATHLETICS-POWELL/
Š. Ro., M. Ž., Delo.si
Š. Ro., M. Ž., Delo.si

Rim - Atletsko javnost je včeraj kot bomba stresla novica o dveh dopinških kršitvah: prepovedana sredstva naj bi jemala dva od trenutno najhitrejših Zemljanov Američan Tyson Gay in Jamajčan Asafa Powell.

Na nove odmevne dopinške primere se je sinoči odzvala tudi Mednarodna atletska zveza (IAAF). »Vsak na novo odkriti primer dopinga je za nas le potrditev, da dobro delamo. Kljub temu je večina naših športnikov in trenerjev 'čista' in prav zaradi njih toliko vlagamo v boj proti dopingu. Očitno naš protidopinški program dobro deluje in vsak pozitiven primer le še poveča našo kredibilnost,« je dejal tiskovni predstavnik IAAF, Nick Davies.

Aretirali neimenovanega trenerja

Jamajški časnik The Gleaner v današnji izdaji poroča, da naj bi italijanska policija na pripravljalnem taboru aretirala kondicijskega trenerja nekdanjega svetovnega rekorderja na 100 m Jamajčana Asafe Powella.

Za zdaj še neimenovani kondicijski trener kluba MVP, ki je zadnje mesece v Lignano Sabbiadoru živel skupaj s Powellom, naj bi atletu dostavljal prepovedana sredstva, ki so botrovala pozitivnemu testu. Powell je bil eden od peterice, ki je bila junija pozitivna na jamajškem državnem prvenstvu, v njegovem telesu pa so našli sledi prepovedanega metilsinefrina, poroča Gleaner.

Italijanska policija je trenerja pridržala, potem ko je v njegovem italijanskem domovanju našla dokaze o prepovedanih sredstvih. Tudi Powell je policiji predal prepovedana sredstva, ki jih je imel v lasti, dobil pa naj bi jih prav od kondicijskega trenerja.

Ta naj bi s prepovedanimi sredstvi zalagal tudi Sherone Simpson, ki je prav tako ena od peterice pozitivnih z jamajškega DP, ki je bilo od 20. do 23. junija. Tudi ona naj bi bila »žrtev« kondicijskega trenerja in tudi ona je že zanikala krivdo.

Powell: Nisem goljuf

Powell je prek izjave za javnost sporočil, da je nedolžen. »Rad bi, da je moji družini, prijateljem in navijačem po vsem svetu jasno, da sam zavedno nikoli nisem posegal po prepovedanih sredstvih. Nisem, in nikoli nisem bil, goljuf,« je zapisal jamajški šprinter.

»Moja ekipa je že sprožila notranjo preiskavo in sodeluje z vsemi pristojnimi agencijami, da bomo čim prej ugotovili, kako je prepovedano sredstvo sploh prišlo v moje telo. Zagotavljam vam, da bom našel odgovor na to vprašanje in poskrbel, da se kaj takšnega nikoli več ne bo pripetilo,« je še povedal Powell.

Po neuradnih informacijah naj bi bil med grešniki tudi Nesta Carter, član jamajške zlate štafete 4 x 100 m na igrah 2012 v Londonu in 2008 v Pekingu. Carter je v soboto v Madridu na svetovnem izzivu IAAF na 100 metrov tekel izjemnih 9,87 sekunde.

Pozitivna tudi Randallova

Potem ko so mediji razkrili identiteti dveh jamajških atletov, ki sta bila pozitivna na dopinškem testu - Asafa Powell in Sherone Simpson - je sedaj znana še tretja atletinja, metalka diska Allison Randall.

Randallova je bila ob razkritju informacij presenečena in je za radijsko postajo RJR povedala, da ni namenoma jemala ničesar prepovedanega ter da je skrbno pazila na to, kaj zaužije.

»Nikoli nisem niti videla steroidov, kaj šele, da bi kaj vedela o njihovi uporabi. Pripravljena sem storiti vse, da dokažem svojo nedolžnost. Rada nastopam za svojo državo in upam da bo vzorec B razčistil nastalo situacijio,« je dejala Randallova.

Gay ostal brez sodelovanja z Adidasom

Ameriški šprinter Tyson Gay, ki je priznal uživanje nedovoljenih sredstev in posledično odpovedal svoj nastop na svetovnem prvenstvu v Moskvi, je ostal brez sodelovanja s podjetjem Adidas, ki ga zastopa od leta 2005.

»Zaradi najnovejših očitkov smo šokirani. Čeprav se morajo obtožbe še potrditi, bodo z Gayem prekinili sodelovanje. Naša pravila so jasna, pogodbe s športniki vsebujejo klavzulo o neuporabi dopinga, sicer pogodba ne velja,« je povedal predstavnik podjetja Oliver Brüggen.