Ratejeva pozabila na luknjo, v katero je padla lani

Atletinja Martina Ratej izpustila zimsko sezono, ker se želi osredotočiti na evropsko prvenstvo in olimpijske igre.

Objavljeno
14. marec 2016 20.00
Saša Verčič
Saša Verčič

Ljubljana – Dvoransko prvenstvo v Portlandu bo od četrtka do nedelje vrhunec zimske atletske sezone, za slovenske tekmovalce v metalskih disciplinah pa je bil to evropski pokal v metih minuli konec tedna v Aradu. Naslova, ki ga je lani v Leirii osvojila v metu kopja, Martina Ratej ni branila, saj se je odločila izpustiti zimsko sezono ter se popolnoma osredotočiti na poletno.

Zimska sezona je lani Ratejevi prinesla še največ zadovoljstva, saj je na Ptuju njeno kopje poletelo 65,75 metra in s tem dosežkom je bila še ob koncu leta sedma najboljša atletinja. V Leirii je nato pričakovano zmagala na evropskem pokalu v metih, to pa je bilo bolj ali manj to, kar je prikazala naša tekmovalka v vsem letu. Za poletni del si je zastavila visoke cilje, kot sta bili denimo uvrstitev med najboljše tri v skupnem seštevku diamantne lige in preboj v finale na svetovnem prvenstvu v Pekingu ter ob tem tudi izboljšanje njenega najboljšega dosežka na tovrstnih tekmovanjih (7. mesto). Ne eno ne drugo ji ni uspelo, v diamantni ligi je večinoma nizala uvrstitve pri repu nastopajočih in ostala celo brez točke (te so se do letos podeljevale najboljšim trem, Ratejeva pa je bila lani najboljša 4. v Oslu), na SP pa obstala v kvalifikacijah, za najboljšo dvanajsterico je zaostala za skoraj dva metra in pol …

»Seveda sem analizirala prejšnjo sezono, ki je imela super uvod, rezultat na prvi tekmi je bil fantastičen, nato pa je šlo kaj hitro navzdol. Ne vem, ali sem bila telesno že kdaj tako dobro pripravljena, kot sem bila prav lani, a tega nisem znala prenesti na kopje. Izgubljala sem se … Ne vem, zakaj se je to zgodilo, a ko športnik pade v krizo, se je iz nje težko izkopati. Narediš vse, kar misliš, da je prav, da bo prineslo zasuk, a ne gre. Preprosto sem padla v to luknjo, sem pa zdaj pozabila na vse, kar se je dogajalo lani, gremo naprej,« pravi Ratejeva, ki se je sicer v prejšnji sezoni dolgo bodrila, da se bo krivulja zasukala navzgor, a se ni.

Ne glede na velik padec pa se pred pripravami na novo tekmovalno leto – veliko trenira tudi v Splitu – ni odločila za nobeno drastično potezo, dodala je le trenerja za tehniko Sebastjana Groska. »Želela sem nekoga novega, za nov zagon, novo upanje, da sem po psihični plati čim hitreje in lažje prečrtala lansko sezono,« razkriva 34-letnica, ki se je tokrat odločila za potezo, za kakršno se v preteklosti praviloma ni. Namreč da v zimski sezoni ne bo nastopala, raje se bo osredotočila na najpomembnejše tekme leta. »Želim si priti na res visoko raven, da bom z lahkoto vseskozi metala prek 60 metrov, stalnost metov je zelo pomembna. Sicer pa bo evropsko prvenstvo zelo visok cilj, v bistvu se pripravljam le na Amsterdam, zato sem tudi izpustila zimski del sezone. Še vedno sem prepričana, da lahko na EP posežem zelo visoko, tudi po najvišjih mestih, ne le po finalu. Mislim, da bo letos priložnost na tej tekmi doseči nekaj več in če bom na Nizozemskem v dobri formi, bom dobila veliko samozavesti tudi za olimpijske igre in bom potem v Riu lažje nastopala, saj tekmovanji loči le mesec dni,« načrtuje Ratejeva, ki si bo aprila skušala zagotoviti nastop v diamantni ligi, njen nadaljnji koledar tekmovanj pa bo nato določala forma.