Prav vsi Slovenci na zmagovalnem odru

V Stožicah do zmag Rok Klavora na parterju in Ivana Kamnikar na bradlji.

Objavljeno
10. april 2016 01.41
Saša Verčič
Saša Verčič

Ljubljana – Slovenski telovadci so izvrstno izkoristili dodobra razredčeno konkurenco na tekmi svetovnega pokala, ki jo gostijo Stožice. V petih finalnih nastopih so namreč včeraj prav tolikokrat stopili na stopničke zmagovalnega odra, na najvišjo pa sta se prebila Rok Klavora, ki je bil najboljši na parterju, in Ivana Kamnikar, ki je osvojila prvo mesto na dvovišinski bradlji.

Rok Klavora je v tej sezoni vlečni konj slovenske gimnastike, saj je bil na prvih treh tekmah na parterju trikrat drugi, ker je vsakič zaostal le za tekmecem, ki je že zmagal na svetovnem prvenstvu, pa je bilo pričakovati, da bo doma naredil še zadnji korak naprej. In ga tudi je, pri čemer je bil po finalni sestavi veliko bolj zadovoljen kot po kvalifikacijski, po kateri je precej zmajeval z glavo, a je bil kljub temu tudi v petek na prvem mestu. Včerajšnja sestava je bila pač veliko lepša, boljša, resda ga je pri drugi diagonali odneslo malce vstran, a preostanek je bil na želeni ravni. Za Klavoro je to prva zmaga po letu 2011, ki jo je dosegel prav tako na domači tekmi, tedaj še v Mariboru.

»Res sem kar dolgo čakal na novo zmago, mislim pa, da bodo intervali zdaj pogostejši. Ta sezona je povsem drugačna, odločil sem se za osebnega trenerja za telesno pripravo, za psihologa, s katerim sem dosegel povsem novo raven mentalne pripravljenosti, in napredek je več kot očiten,« je pojasnil 27-letnik, ki je čutil kar nekaj pritiska, da »mora« zmagati, saj so mu to omenili skorajda vsi znanci. A se je znal spoprijeti s pričakovanji, na koncu pa je bil še toliko bolj vesel, ker mu je družbo na zmagovalnem odru delal Žiga Šilc. Ta se je v Ljubljani prvič v sezoni prebil v finale, potem ko je trikrat obstal v kvalifikacijah. Toda podobno se mu je dogajalo tudi v uvodu v lansko sezono, a se je nato kljub temu veselil zmage v skupnem seštevku, zdaj pa upa, da se bo tudi letos s četrto tekmo krivulja obrnila navzgor.

Še na dveh orodjih je Slovenija zasedla po dve mesti na odru za zmagovalce, namreč na preskoku, na katerem sta bili Teja Belak in Tjaša Kysselef druga oziroma tretja, ter na dvovišinski bradlji, na kateri je zmagala Ivana Kamnikar, Belakova pa je bila tretja. Za Kamnikarjevo je to prva zmaga v svetovnem pokalu – doslej je bila najviše na četrtem mestu –, seveda pa je imela pri tem veliko sreče. Zgolj slabi konkurenci se je namreč morala zahvaliti, da je sploh prišla v finale, potem ko je v kvalifikacijah kar dvakrat padla. »Kvalifikacijski nastop se mi je res ponesrečil, trepetala sem za finale, danes pa je bilo vse, kot sem si želela. Ko sem zagledala oceno, nisem mogla verjeti, saj tako visoke doslej še nisem dobila. To je moja prva kolajna, da je za povrhu še zlata, toliko bolje, da so meni v čast zavrteli Zdravljico, pa je tudi poseben občutek,« je žarela Kamnikarjeva, ki se je zgolj na bradljo osredotočila zaradi poškodbe obeh gležnjev.

Kot noč in dan sta bila tudi nastopa Saša Bertonclja, ki v kvalifikacijah sicer ni padel s konja, a je zaradi svoje predstave kar malce zardeval. V finalu je bilo vse skupaj videti precej bolje. Posebno do seskoka, pri katerem je imel nekaj težav, a tudi brez teh verjetno ne bi bil kos Vasiliju Mihalicinu, zato je bil z drugim mestom zelo zadovoljen. »Škoda napake pri seskoku, ki je bila posledica ene dodane prvine. Tam sem izgubil kar nekaj desetink, prvega mesta pa verjetno ne, ker je bil Mihalicin premočan. Njegova zmaga je povsem zaslužena, sam pa sem tudi absolutno zadovoljen,« je dejal Bertoncelj. Edino orodje brez slovenskih stopničk (in udeležbe) so bili tako včeraj krogi, na katerih pa je v kvalifikacijah nastopilo le šest tekmovalcev …

Danes, drugi dan finala – začetek ob 14. uri – bo še šest slovenskih nastopov. Teja Belak se bo predstavila na gredi in parterju, Adela Šajn na gredi, Tjaša Kysselef na parterju ter Alen Dimic na bradlji in drogu.

Rezultati svetovnega pokala v Stožicah

Moški

Parter:

1. Rok Klavora (Slo) 14,950

2. Žiga Šilc (Slo) 14,800

3. Mark Feher (Mad) 14,600

 

Konj z ročaji:

1. Vasilij Mihalicin (Blr) 15,400

2. Sašo Bertoncelj (Slo) 14,900

3. Kristijan Vugrinski (Hrv) 14,750

 

Krogi:

1. Ibrahim Colak (Tur) 15,650

2. Jevgenij Judenkov (Ukr) 14,700

3. Levente Vagner (Mad) 13,650

 

Ženske

Preskok:

1. Mejias Rodriguez (Ptk) 14,350

2. Teja Belak (Slo) 14,225

3. Tjaša Kysselef (Slo) 14,025

 

Dvovišinska bradlja:

1. Ivana Kamnikar (Slo) 13,150

2. Ann Abdul Hadi (Mal) 13,100

3. Teja Belak (Slo) 12,900