Praznik na Donavi pred vreliščem

Vaterpolo: Danes na SP polfinale, ob 22. uri balkanski derbi Srbija – Hrvaška.

Objavljeno
26. julij 2017 20.44
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Budimpešta – Madžari so bili vedno zvesti obiskovalci športnih prireditev. V zadnjih letih, o tem smo se prepričali pri nas predvsem ob gostovanjih rokometnih in hokejskih moštev, pa izjemno glasno in temperamentno spodbujajo svoje ljubljence. Tudi drevi bo tako, ko bo domača reprezentanca igrala za veliki sobotni finale vaterpolskega turnirja na SP.

Siniša Uroševič, poročevalec

Četrtfinalni spored na Margaretinem otoku sredi Donave ni ponudil domala negotovosti. Grki so zlahka odpravili Črnogorce (12:7), Srbi moštvo iz Avstralije (15:5), domači vaterpolisti pa ob sanjski podpori osemtisočglave množice izbrano vrsto Rusije (14:5). Le »Clasico Adriatico«, kot v vaterpolskih krogih pravijo hrvaško-italijanskemu prestižu, je postregel z že tradicionalno izenačeno predstavo, v kateri pa je Hrvaška v drugi polovice tekme s precej bolj zbrano in učinkovito predstavo strla čvrst oreh tekmeca – 12:9, potem ko je bil ob polovici dvoboja izid 6:6. Naši južni sosedje so leteli na krilih izjemno natančnih strelcev Sandra Sukna, otroka slovite dubrovniške vaterpolske šole, ter Javierja Garcie, 33-letnika, doma iz Barcelone. Pred lanskim olimpijskim turnirjem so mu v Zagrebu podelili hrvaško državljanstvo, tako da je že nastopil v Riu, zdaj pa igra prvič za vrsto selektorja Ivice Tucaka na svetovnem prvenstvu.

Slednji kot naslednik izjemnega Ratka Rudića, ki je s Hrvaško osvojil zlati kolajni na OI in SP, na klopi nima hvaležne naloge, a zdaj je uresničil poglavitni cilj odmevnega turnirja v Budimpešti, na vrsti pa je, danes ob 22. uri, veliki derbi s Srbijo. Ta je v zadnjih letih precej bolj uspešna na velikih tekmovanjih, Hrvaško je ugnala tako v finalu lanskih olimpijskih iger kot tudi v sklepni predstavi prejšnjega svetovnega prvenstva pred dvema letoma v Rusiji, omenjeni hrvaški glavni trener pa je bil v poznih urah torkovega večera na Margaretinem otoku, kjer zastor nad vaterpolskim sporedom spuščajo okrog polnoči, prepričan, da je lahko tokrat v polfinalu zgodba drugačna. In srbski tabor? Zvezdniški dvojec Filip Filipović-Andrija Prlainović nam je že pred prihodom na SP ob obisku otroškega vaterpolskega tabora v Kamniku dejal, kako težko je obstati na vrhu, tudi v teh dneh Budimpešte 2017 navzlic prepričljivim zmagam v taboru branilcev naslova na glas ne razpredajo o novi lovoriki, a vendarle najpogosteje na prizorišču slišimo napovedi o velikem sobotnem finalu med Madžari in Srbi.

Prvi bodo drevi ob 20.30 morali preskočiti grško oviro, nato bi radi še naprej sanjali o scenariju, po katerem bi po štirih letih in takrat zmagoslavju v Barceloni spet osvojili naslov svetovnih prvakov. Kapetan Denes Varga je bil zadovoljen ob gladki zmagi z Rusijo, s katero v vodi še zdaleč ni več takšnega naboja kot nekoč, polne tribune bodo tudi danes zahtevale novo veliko zgodbo. S številnimi znanimi obrazi ob bazenu, med katerimi vaterpolska srenja pogreša tudi enega Slovenca. Gre za prvo svetovno prvenstvo po letu 2001, ko med navzočimi sodniki ni Kranjčana Borisa Margete.