Praznik ženskih rekordov

Svetovno prvenstvo v Kazanu: plavalke hitre, Gaja Natlačen novi koroški up.

Objavljeno
04. avgust 2015 01.56
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Kazan – Tako kot ob nedeljski premieri tudi včeraj ni bilo slovenskih nastopov v prestižnem popoldanskem sporedu 16. svetovnega prvenstva v plavanju. A že danes naj bi bilo drugače, saj je Damir Dugonjić med udarnimi kandidati za vrh na 50 m prsno. Včeraj je sicer med Slovenci najbolj opozorila nase njegova klubska kolegica Gaja Natlačen.

Drugi dan sporeda v 50-metrskem bazenu ni tako napolnil tribun kot na dela prosto nedeljo, a navzoči so imeli kaj videti – v štirih finalnih predstavah kar dva svetovna rekorda! Povrhu je z najboljšim dosežkom doslej na svetu, 15:27,71 na 1500 m prosto, že v dopoldanskem predtekmovanju na prizorišču navdušila nova čudežna Američanka, 18-letna Katie Ledecky.

Nato pa je napočil čas še za dve vrhunski plavalki. Švedinja Sarah Sjöström je že v nedeljskem polfinalu dosegla svetovni rekord, včeraj ga je še izboljšala – 55,64. Po dveh lovorikah v Barceloni 2013 je zdaj osvojila že tretjo zlato kolajno na svetovnih prvenstvih poletne sezone, kar se doslej med plavalci Švedske ni posrečilo še nikomur. Svojo veliko zgodbo pa nadaljuje tudi Katinka Hosszu, v mlajših starostnih razredih nekoč vrsto let tekmica Anje Klinar. S svetovnim rekordom je na 200 m mešano (2:06,12) ugnala vso konkurenco.

Koroško najstnico Gajo Natlačen pravzaprav pri nas poznajo le največji plavalni zanesenjaki, širši športni javnosti je vendarle precej bližje Tjaša Oder, lani že četrta na šampionatu stare celine v Berlinu, pred dvema navzoča tudi na SP v Barceloni. Takrat si sicer vrhunskih uvrstitev ni priplavala, plačala je tudi davek pomanjkanju treninga zaradi opravljanja maturitetnih obveznosti na ravenski gimnaziji.

Kazan 2015? V najdaljši disciplini v bazenu, na 1500 m prosto, je bila tokrat Natlačnova hitrejša od starejše kolegice, po 11. mestu med svetovno elito ni skrivala nasmeha. »Res je čudovito nastopiti na prvenstvu izjemnih plavalcev in številnega občinstva. Tudi v mestu je občutiti prav poseben utrip,« je dejala 18-letna reprezentantka, ki si Kazan, zelo urejeno, čisto in zgodovinsko sila bogato mesto, želi bolje spoznati. Danes je pred njo še tekma na 200 m prosto, nato se bo za konec sezone lahko posvetila še raziskovanju okolja, v katerem so pred dvema letoma pripravili univerzijado, zdaj pa so že tako pisani paleti največjih športnih prireditev v Rusiji tu dodali še svetovno prvenstvo v plavanju.

Tjaši, Odrova in Vozlova, pa si kazanskega uvoda ne bosta ohranili v prav lepem spominu. A pri prvi to niti ni presenetljivo, saj si je bila že ob zadnji preizkušnji, mitingu v Radovljici, na jasnem, da še zdaleč ni tako dobro pripravljena kot pred enim letom. »Zato se bom že decembra iz ZDA vrnila v Slovenijo,« nam je dejala tudi včeraj in potrdila že znano zgodbo, da jo domači trener Gorazd Podržavnik za veliko tekmovanje vendarle precej bolj pripravi kot stroka v Arizoni, kjer sicer študira.

S 15. mestom in časom 16:31,22 nikakor ni mogla biti zadovoljna, a tudi zmagovalka internega slovenskega dvoboja, Gaja Natlačen, je bila po razpletu prepričana o novem vzponu svoje prijateljice: »Tjaša je sijajna plavalka, verjamem, da se bo spet vrnila na raven, na kateri je že bila …« Podobno kot Odrova tudi Tjaša Vozel, 31. na 100 m prsno, ni bila zadovoljna, med razlogi neuspeha je omenila slabše počutje v zadnjem mesecu in tudi kakšen pridobljen kilogram teže, ki se ga mora v prihodnje znebiti.

Slovenci danes na SP; moški – 50 m prsno: Damir Dugonjić in Peter John Stevens (predtekmovanje ob 8.30); 200 m delfin: Robert Žbogar (9.15); 800 m prosto: Martin Bau (9.30); ženske – 200 m prosto: Gaja Natlačen (8.50).