Pred EP Dugonjić še na britje

Plavalka Anja Klinar na Ravnah že do stote lovorike na državnih prvenstvih.

Objavljeno
02. avgust 2014 01.42
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ravne na Koroškem – Po nalivih, ki so četrtkov spored štiridnevnega vrha plavalne sezone v Sloveniji krojili tudi malce po svoje, se je včeraj vremenska zgodba v športnem parku ob ravenski gimnaziji umirila in vrnila nasmeh med udeležence. Tudi udarnemu asu prvenstva Damirju Dugonjiću, včeraj hitremu na 50 m prsno.

Ko je priplaval v cilj najkrajše discipline, v kateri bo čez dobra dva tedna v Berlinu branil naslov najboljšega v Evropi iz Debrecena 2012, se je zadovoljno ozrl proti semaforju izidov, četudi je pričakoval, da bo tam videl celo še hitrejši čas. A že z doseženim – 27,56 – je uresničil cilj, ki si ga je zastavil dan prej, in zdaj optimistično pričakuje prihajajoča dva pripravljalna tedna za EP. Z nastopom na 50 m prsno je namreč včeraj sklenil letošnje DP, ki se bo sicer nadaljevalo še danes in končalo jutri, a vikend bo Korošec namenil nadaljevanju treninga.

»Ta moj sklepni nastop dejansko lahko botruje dobri volji, saj se mi je tudi skok dobro posrečil in si hujših napak nisem privoščil, seveda pa načrtujem, da bi bil pri zavesljaju še za centimeter ali dva daljši. Ko bom nastopil obrit, verjamem, da bom v boju za vrh v Berlinu zelo konkurenčen,« je dejal Dugonjić, ki ostaja najvidnejši slovenski kandidat za visoko uvrstitev tudi na letošnjem najodmevnejšem tekmovanju na tujem.

Če se ne bi približno pol leta ukvarjala s poškodovano ramo, bi bila evropski eliti ob Korošcu zelo blizu tudi Gorenjka. Anja Klinar se namreč uspešno približuje svoji nekdanji ravni, včerajšnji dosežek 2:18,87 na 200 m mešano ji je prinesel 3. mesto za močnima češkima tekmicama, a obenem tudi novi naslov državne prvakinje. Ta pa bo ostal prav posebej podčrtan, saj je to za njo že jubilejna 100. lovorika v posamičnih tekmah na DP v plavanju! »Res? Pa saj ne morem verjeti,« je bila navdušena, ko smo ji povedali za podatek, in se ozrla tudi k svojemu prvemu velikemu mednarodnemu tekmovanju – v Moskvi je na SP v kratkem bazenu leta 2002 dopolnila 14. let.

Seveda ji za prihajajoči šampionat stare celine v Berlinu ostaja najpomembnejši nastop na 200 m delfin, toda tudi v mešanem slogu, vrsto let njenem udarnem, se je včeraj predstavila v lepi luči, danes pa je pred njo še tekma na 400 mešano: »Nazadnje sem v tej disciplini v Radovljici nastopila po enem letu, seveda bi si želela, da bi se vrnila na nekdanja pota.«

Bolj nasmejan kot v zanj mučni lanski sezoni je bil včeraj tudi drugi adut radovljiškega kluba, Robert Žbogar. Zanj se je kriza začela že leta 2012, ko je en teden pred olimpijskim nastopom v Londonu zbolel, nato pa leto pozneje ni več dosegel pričakovanih izidov in je tako tudi izpustil SP. Včerajšnji nastop za 2. mesto na 200 mešano za Pavlom Sankovičem, vodilnim adutom beloruskega moškega plavanja, je označil za dober trening, 2. je bil tudi na 50 m prsno za Dugonjićem, a predvsem je ta čas zadovoljen s svojo hitrostjo v delfinu. Tekma na 200 m v tem slogu bo zanj na EP v Berlinu najpomembnejša. »Čas bi že bil, da izboljšam osebni rekord,« se je spomnil, da so od najboljšega dosežka minila že tri leta.

V moški odprti konkurenci je tako včeraj edino slovensko zmago dosegel Dugonjić, med plavalkami si je Tjaša Vozel razdelila 1. mesto na 50 m prsno z Belorusinjo Hohlovo, lep dan v ravenskem športnem parku pa je z osebnim rekordom (8:35,69) zaokrožila domačinka Tjaša Oder. Takšen dosežek je načrtovala čez dva tedna na EP, zdaj se ji očitno cilji višajo. Pogovor z njo bomo objavili v jutrišnjem Nedelu.