Pred prvim uspehom je težko biti preračunljiv

Giro d'Italia: novincu Janu Polancu na prestižni kolesarski dirki ni težko, čeprav je že močno utrujen.

Objavljeno
27. maj 2014 00.15
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

Ljubljana – Kolesarskega trenerja Marka Polanca četrto mesto na Giru sina Jana ni presenetilo. Pravi, da je bil ob idealnem razpletu sposoben zmagati, a tudi končati na 15. mestu, če bi se etapa taktično drugače razvila. Ne glede na to, kako bo Giro končal, pa je že v prvi izmed treh tritedenskih velikih preizkušenj pokazal, da je kolesar prihodnosti.

Je vzdržljiv, zagrizen in nepopustljiv tudi pri najhujših naporih. Manjka mu seveda še izkušenj, rezervo pa ima tudi v moči in vztrajnosti, čeprav je letos okrepil trening vzdržljivosti za 20 odstotkov. »V letu ali dveh bo dozorel, če ne bo poškodb ali bolezni. Verjamem, da ima s skladnim razvojem in napredovanjem dobre možnosti za velike dosežke,« oče Marko napoveduje hiter razvoj 22-letnega kolesarja Lampreja-Meride. Jan si z zorenjem ne beli glave. Pravi, da se je v celoti osredotočil na čas učenja, kar je zanj zagotovo prvi nastop na Giru. »Izkušnje nabiram povsod – na klancih, spustih, na gričih in na ravninskih delih. Tudi na Zoncolanu jih bom, čeprav sem ga pred leti, kot gledalec, prekolesaril polovico. Moram priznati, da sem mislil, da bo v prvih dveh tednih težje, kot je bilo. To pa ne pomeni, da nisem trpel. Najtežje je bilo na ravninah pred klanci, ko je hitrost skokovito naraščala in je bilo ritmu najmočnejših ekip zelo težko slediti. Bomo videli, kaj me čaka v zadnjem tednu. Noge so utrujene, vendar upam, da bom prikolesaril do cilja v Trstu,« je najmlajši član »rožnato-modre« ekipe povedal o premiernem nastopu na Giru. Šefi italijanskega moštva so z mladim Slovencem zelo zadovoljni. Svoje delo za ekipo je opravil odlično, kot bi bil prekaljen pomočnik, povrhu pa je tudi izkoristil edino priložnost za uveljavitev in osvojil četrto mesto, kar je ena najboljših slovenskih uvrstitev na velikih dirkah v gorskih etapah.

Od daleč je bilo videti, da je bil v zadnjih kilometrih 14. etape preveč naiven za zmago. Ritem je narekoval poldrugi kilometer, nato pa mu je v zadnjih 350 metrih zmanjkalo moči. »Prvič sem bil v položaju, da se borim za uvrstitev v peterico, ki sem jo sicer imel v mislih, ko sem šel v pobeg. V uvodnih etapah sem ubežnike dobro spoznal in ocenil, da se lahko na koncu prebijem med najboljše. Zato zadnje kilometre sploh nisem razmišljal oziroma preračunaval, kaj bi bilo bolje. Zdaj, ko imam četrto mesto, zagotovo ne bom več kolesaril enako 'nepremišljeno', ampak razmišljal o uvrstitvi v trojico najboljših in zmagi. Tudi največji uspeh je bil del šolanja,« po prespanih nočeh in analizi etape v Oropo razmišlja Polanc.

Ekipa Giuseppeja Saronnija je ostala brez aduta za skupno razvrstitev. To pomeni, da bo Polanc morda dobil še kakšno priložnost za pobeg, čeprav bodo imeli prednost Diego Ulissi, Damiano Cunego in Przemyslaw Niemiec. Kakšen pa je videti vrstni red favoritov v karavani? Polanc meni, da imata Rigoberto Uran in Cadel Evans kljub nošenju majice preveč slabosti. »Italijan Domenico Pozzovivo je videti zelo močan. Tudi njegov rojak Fabio Aru je dober, a me je vseeno presenetila njegova moč na Montecampioneju. Nisem si mislil, da je tako dober. Quintana je čedalje boljši. Vsekakor bo zadnji teden spektakularen,« je napovedal odločilno dejanje Gira tretji najmlajši kolesar na dirki. V seštevku za belo majico je na 8. mestu. Vsi pred njim (Majka, Aru, Quintana, Kelderman, Ulissi ...) so starejši za leto ali dve.