Prednost otrokoma in Lindsey

Tiger Woods se je umaknil s tekmovanj za nedoločen čas. Mnogi že ugibajo o koncu kariere.

Objavljeno
15. februar 2015 22.43
SKIING/
M. F., šport
M. F., šport
Dan pred veleslalomom na svetovnem prvenstvu v smučanju v Vailu, kjer je v ciljni areni spodbujal svojo spremljevalko Lindsey Vonn, je golfist Tiger Woods na svoji spletni strani razkril, da za nedoločen čas prekinja tekmovalni ritem. Leto je začel porazno. Na svetovni lestvici zaseda 62. mesto. Tako nizko, odkar je leta 1996 postal profesionalni igralec, še ni bil.

»Potrebujem veliko dela za piljenje igre in čas za svoje najbližje. Moje predstave niso sprejemljive za tekmovalni golf. Na turnir se vedno odpravim z jasnim ciljem – dokazati se na najvišji ravni. Ko bom začutil, da sem pripravljen, se bom vrnil,« je ljubiteljem golfa sporočil Woods. Čeprav je decembra lani dejal, da se ob vrnitvi po poškodbi počuti odlično, je leto začel z najslabšim izidom v karieri. Na turnirju v Phoenixu je z 11 enajstimi udarci nad parom zgrešil rez, nazadnje pa v San Diegu na igrišu Torrey Pines, na katerem je zmagal osemkrat, po 11 luknjah prekinil igro zaradi bolečin v hrbtu. To je bil tretji »odstop« na njegovih zadnjih devetih turnirjih. V zapisu navijačem je dejal, da je zelo razočaran in poudaril, da bolečina, ki jo je čutil v San Diegu, ni povezana z lansko operacijo. »Vsak dan imam fizioterapijo in počutim se vedno bolje,« je na spletu sporočil navijačem, ki od leta 2009, ko so v javnost pricurljali njegovi spolni škandali, dvomijo, da bi se igra »pravega« Tigerja še kdaj lahko vrnila na raven iz preteklosti.

Nenavadno je, da se je ameriški zvezdnik odločil javno izkazati svojo ranljivost, so zapis na spletu komentirali pri BBC: »Kaže, da smo priča zatonu Woodsove kariere.« Vse več bo 39-letnik dobival vprašanj o koncu tekmovalne poti, ki jih je z nedoločenim časom premora pravzaprav sprožil sam.

Zdaj je osredotočen na priprave za Honda Classic, turnir na Floridi konec meseca. »Zame je zelo pomemben, saj je v mojem mestu, vendar me na zelenici ne bo, če bom ocenil, da igra ni zrela za turnirsko raven. V vsakem primeru pričakujem, da se bom kmalu vrnil,« je poudaril golfist, ki se še vedno privaja na peto spremembo zamaha v svoji karieri pod budnim očesom svetovalca Chrisa Comoa, s katerim sta začela sodelovati novembra lani.

Woodsov veliki cilj so turnirji velike četverice, na katerih je ponosni lastnik 14 zmag. Lov na rekordnih 18 lovorik Jacka Nicklausa se je ustavil leta 2008, ko je nazadnje zmagal na turnirju major. Naslednjo priložnost bo iskal v začetku aprila v Augusti, tam je zmagal štirikrat, a realnih možnosti za obogatitev zbirke pravzaprav nima. Zmagovalec 79 turnirjev PGA na igrišču še nikoli ni bil videti tako slabo. Vprašljiva ni njegova telesna pripravljenost, ampak igra; njena raven je močno padla.

»Če sem iskren, vadim precej manj, kot sem v preteklosti. Rad bi namreč preživel čim več časa s svojimi otroki. Ker imam ločeno skrbništvo, se jim želim, ko sem doma, v celoti posvetiti; jih peljati na nogometno tekmo, v šolo ali na krožke. Sem njihov oče, to je pač življenje,« je po porazni igri na turnirju v Phoenixu razkril še drugo plat, a dodal, da je prepričan, da to gotovo ne vpliva na igro.

Najbolj znan golfist na svetu se je pred 40. rojstnim dnem pač znašel v novih življenjskih vlogah. Očetovska skrb za otroka po ločitvi z Elin Nordegren je zanj vse bolj pomembna, s pojavljanjem na smučarskih tekmah po Evropi in na ravnokar končanem SP v ZDA izkazuje pozornost tudi svoji izbranki, alpski smučarki Lindsey Vonn. Predanost golfu ni več tako močna, kot je bila nekoč. Ob psihični ranljivosti, ki so jo po težavah v zasebnosti poglobile poškodbe in izguba statusa najboljšega v »službi«, sta tudi užitek in želja po dokazovanju izgubila svojo moč.

»Vidno je, da ni vadil toliko, kot je to počel v preteklosti. Če se hoče vsaj približati ravni, ki jo je nekoč dosegel, ga čaka vzpon na goro, ne na hrib. Je izgubil željo in energijo? O tem ni dvoma. Vprašanje je, kdaj ga bomo še videli tekmovati,« je brez olepšav razmišljal Woodsov nekdnaji trener Hank Haney, s katerim je sodeloval šest let, in dodal, da je bil premor njegovega nekdanjega varovanca pričakovan glede na predstave na igrišču. »Morda se bo vrnil, vendar pa bi bilo preveč romantično, če bi pričakovali, da bo zmagoval na majorjih. Vendar pa nikoli ne veš; lahko bi šel v Indijo, kot so to naredili The Beatles, in odkril čarovnijo,« je Peter Alliss, nekdanji golfist in komentator pri BBC Woodsu – malo za šalo, malo zares – namignil na idejo o guruju, ki bi mu pomagal poiskati novo energijo za uspeh.