Preiskave o olimpijskih kandidaturah Ria in Tokia

Francosko tožilstvo je sprožilo preiskavo o domnevnih nepravilnostih pri izbiri Ria in Tokia kot gostiteljev OI 2016 in 2020.

Objavljeno
02. marec 2016 12.06
J. P.
J. P.

Pariz - Francosko tožilstvo je sprožilo preiskavo glede domnevnih nepravilnosti pri izbiri Ria de Janeira in Tokia kot gostiteljev poletnih olimpijskih iger letos in leta 2020. Šlo naj bi za primere korupcije, a so zaenkrat informacije o postopku še zelo skope. »Trenutno smo v fazi preverjanja,« pojasnjujejo na tožilstvu. Preiskava je sicer del širše obravnave primera Lamina Diacka, nekdanjega predsednika Mednarodne atletske zveze (IAAF), ki je obtožen jemanja podkupnin in je po plačilu varščine ta čas na prostosti.

Prav Diack in njegov sin Papa Massata naj bi bila vezna člena med mestoma, priediteljema iger, in posameznimi člani MOK, oče Diack naj bi za nameček prvotno podporo Istanbulu za izvedbo iger leta 2020 spremenil v podporo Tokiu, potem ko je IAAF pod njegovo taktiko dobila močnega japonskega pokrovitelja. Lamine Diack je svetovno atletsko družino vodil šestnajst let, zdaj pa v Franciji preiskujejo njegovo domnevno sprejemanje podkupnin, za molk ob pozitivnih dopinških primerih naj bi mu na račun kapnil milijon dolarjev. Lani avgusta ga je na čelu IAAF zamenjal lord Sebastian Coe.